top of page

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
 Απόφοιτη του τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, αποφάσισα ότι αυτό το οποίο με ελκύει είναι η εφαρμογή της επιστήμης σε εταιρικό περιβάλλον. Με ενδιέφερε από πολύ νωρίς η ιδέα να συμβάλλω στη θετική αλλαγή μίας εταιρικής κουλτούρας που το χρειάζεται, στη διατήρηση ισορροπιών μίας επιχείρησης και τη διασφάλιση υγιών σχέσεων σε όλα τα ιεραρχικά επίπεδα, πράγματα που η μετέπειτα επαγγελματική μου εμπειρία μου απέδειξε ότι λείπουν από το σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον.  

Σύντομα, αφού ολοκλήρωσα τη σχολή μου, προχώρησα σε μετεκπαίδευση στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα του Human Resources Management & Organizational Analysis, ενώ παράλληλα παρακολούθησα ένα ετήσιο course Marketing, το οποίο πολύ γρήγορα συνέβαλε, ώστε να βρεθώ στην πρώτη μου θέση ως Junior Digital Account και Digital Account Manager στη συνέχεια, σε μία εποχή που το παραδοσιακό marketing, μεταμορφωνόταν σταδιακά, αλλά με μεγάλη ταχύτητα, σε ψηφιακό.

Η εμπειρία μου στον χώρο του marketing από το 2013 σε θέσεις ευθύνης, μου έδωσε την ευκαιρία να παρατηρήσω από μέσα τις προκλήσεις ενός οργανωσιακού περιβάλλοντος. Προκλήσεις που αφορούν deadlines, μη αποτελεσματική διαχείριση ομάδας, ακατάλληλες επιλογές στελεχών σε ηγετικές θέσεις, απαιτητικά projects που απαιτούσαν υψηλά επίπεδα συνεργασίας και ατομικής ευθύνης, αλλά και διαχείρισης του εργασιακού άγχους που περνούσε σαν "μπαλάκι" από το ένα στέλεχος, στο άλλο, ή από τον προϊστάμενο, στους υφιστάμενους με αποτέλεσμα τη σταδιακή υπονόμευση του ίδιου του έργου από την ομάδα ή τη διοίκηση. 

Με την πάροδο των χρόνων αυτό που παρατήρησα είναι ότι τόσο οι σπουδές μου στο αντικείμενο της ψυχολογίας, όσο και του HRM σε συνδυασμό με την έντονη τριβή μου με εταιρικά περιβάλλοντα διαφορετικών αναγκών και μεγεθών, αποτέλεσαν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο αποτέλεσμα της δουλειάς μου, που συνέβαλε θετικά όχι μόνο μέσω των δημιουργικών μου ιδεών σε επίπεδο marketing, αλλά και μέσω του "coaching" που άτυπα παρείχα, χωρίς να το αντιλαμβάνομαι και που τόσο, όμως, με ευχαριστούσε να το κάνω τελικά.

Αυτή η συνειδητοποίηση, με φέρνει στο σήμερα, λοιπόν, όπου έχοντας ολοκληρώσει την εκπαίδευσή μου και κατέχοντας το Diploma in Evidence-Based Coaching από το Athens Coaching Institute (διαπιστευμένο από τους  AC και EMCC), αλλά και συνεχίζοντας την εκπαίδευσή μου στη θετική γνωσιακή συμπεριφοριστική προσέγγιση μου επιτρέπει να συνεχίσω να συμμετέχω σε αυτές τις αλλαγές ως Οργανωσιακή Ψυχολόγος με ειδίκευση στο coaching προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, μέλος του International Society for Coaching Psychology & της Ελληνικής Εταιρείας Θετικής Ψυχολογίας και σύμβουλος επιχειρήσεων σε θέματα διαχείρισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού με εξειδίκευση στην ανάπτυξη ηγετικών προφίλ, στη διαχείριση επαγγελματικών κρίσεων και μεταβάσεων, στη διαχείριση άγχους και στην πρόληψη κι αντιμετώπιση της εργασιακής εξουθένωσης.  

Το όραμά μου και τα ζητήματα που αφορούν το coaching

Με τον όρο του coaching να μην είναι τόσο γνωστός στο ευρύ κοινό, όσο η συμβουλευτική ή η ψυχοθεραπεία - παρόλο που τα τελευταία χρόνια κερδίζει έδαφος όλο και πιο συχνά και έξω από τον επιχειρησιακό κόσμο- συχνά καλούμαι να απαντήσω σε ερωτήσεις όπως: "Με απασχολεί "αυτό", είναι για coaching;", "Να κάνω coaching ή ψυχοθεραπεία;", "Θα είναι αποτελεσματική αυτή η παρέμβαση στο πρόβλημά μου;".

Όραμά μου αποτελεί, αρχικά, να καταφέρω να είμαι άξια εκπρόσωπος όλων αυτών που υποστηρίζει το coaching και να μοιραστώ με τους υπάρχοντες και δυνητικούς πελάτες μου τη δυναμική και την αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης παρέμβασης σε πληθώρα αιτημάτων. Ακόμα, πιο σημαντικό, όμως, είναι να καταφέρω να καθρεφτίσω στους coachees μου το πραγματικό δυναμικό τους και να εμφυσήσω σε αυτούς έναν αναπτυξιακό τρόπο σκέψης που θα προκαλεί τις περιοριστικές τους πεποιθήσεις, οδηγώντας τους στην αποτελεσματικότητα μέσω σωστότερων επιλογών, προσεκτικών ενεργειών, μεθοδικότητας, ευθυγράμμισης με την προσωπική αξιακή τους πυξίδα και συνεχούς ανασκόπησης.

«Εντόπισε τη λύση στο πρόβλημα και όχι το πρόβλημα στη λύση», είναι μία φράση που με συντροφεύει σε όλη μου τη ζωή και με βοήθησε να πραγματοποιήσω τις αλλαγές που προσδοκούσα, ακόμα και εκείνες που αποτέλεσαν ιδιαίτερα μεγάλη πρόκληση.

Η «αποστολή» μου είναι να σταθώ υποστηρικτικά δίπλα σε ανθρώπους που αναζητούν να κατακτήσουν τη δική τους πρόκληση, να βρουν τις δικές τους ισορροπίες, να μάθουν να επικοινωνούν καλύτερα και τελικά να ανακαλύψουν και να ξαναγνωριστούν με τον εαυτό τους, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. 

 

«Η επιτυχία, χρειάζεται αλλαγή.»
 

Στόχος μου από πολύ νωρίς στην επαγγελματική μου πορεία ήταν να φέρνω όσο το δυνατόν θετικότερα αποτελέσματα στη δουλειά μου, με κοινό γνώμονα την επαγγελματική, αλλά και προσωπική μου εξέλιξη. Αυτή η ανάγκη της εξέλιξης και της προσωπικής ικανοποίησης με έφερε στο σήμερα.

mary_spathari_0026.jpg
Τομείς εφαρμογής coaching
bottom of page