top of page

Όσα χρειάζεται να ανακαλύψεις για τον εαυτό σου πριν αλλάξεις καριέρα

Updated: Nov 22, 2020

Θέλεις να φύγεις από το εργασιακό περιβάλλον που βρίσκεσαι, νιώθεις άγχος και η υπομονή σου έχει εξαντληθεί. Ανακάλυψε πως θα ξεπεράσεις τις μεγαλύτερες προκλήσεις αυτής της αλλαγής μέσα από το coaching.



Με την εργασία να απασχολεί πάνω από το 80% του χρόνου μας ημερησίως, δεν είναι περίεργο που συχνά στον ίδιο βαθμό απασχολεί και το μυαλό μας. Χαμηλή προσφορά σε πληθώρα επαγγελμάτων σε αντιδιαστολή με την υψηλή ζήτηση, λίγες πιθανότητες επιτυχίας για νέες επιχειρήσεις, τοξικά εργασιακά περιβάλλοντα, εξευτελιστικά χαμηλές αμοιβές- είναι μερικά από αυτά που βιώνει ο μέσος εργαζόμενος για να έχει πλέον να προσθέσει στη λίστα και την εμφάνιση του κορονοϊού, που ήρθε για να διαταράξει ακόμα περισσότερο τα εργασιακά νερά και να μας θυμίσει, πως όλα είναι ρευστά και όλα αλλάζουν από τη μία στιγμή στην άλλη, δημιουργώντας ακόμα εντονότερο το αίσθημα της ανασφάλειας που βιώνεται από το γραφείο, στο σπίτι και από το σπίτι ξανά στη δουλειά.


Κορυφή αυτής της πυραμίδας ασφυκτικής πίεσης για έναν εργαζόμενο, αποτελεί η πολύ χαμηλή ικανοποίηση από την εργασία του, με αποτέλεσμα αυτό να τον οδηγεί σε υψηλό άγχος, χαμηλή παραγωγικότητα, αδιαφορία, συγκρούσεις, αναβλητικότητα, παραίτηση.


Λόγοι που οδηγούν σε χαμηλή ικανοποίηση

  1. Η θέση ή το περιβάλλον εργασίας δεν ήταν όπως αναμένονταν (είτε από παραπλάνηση, είτε λόγω υψηλών προσδοκιών του ατόμου)

  2. Οι αξίες της εταιρείας (ή του εργοδότη) έρχονται σε σύγκρουση με αυτές του ατόμου

  3. Απουσία ανατροφοδότησης και εκπαιδεύσεων

  4. Χαμηλές ή ανύπαρκτες ευκαιρίες εξέλιξης/ανάπτυξης

  5. Αίσθημα ότι δεν εκτιμάται η δουλειά και το ίδιο το άτομο δεν έχει αξία

  6. Χαμηλές αμοιβές ή συχνά απουσία ή καθυστέρηση των αμοιβών

  7. Δεν υπάρχει ισορροπία επαγγελματικής/προσωπικής ζωής

  8. Απουσία εμπιστοσύνης απέναντι σε συναδέλφους, στον εργοδότη ή τους managers

Αναλογιζόμενοι όλα τα παραπάνω και λαμβάνοντας υπόψη την παρούσα κατάσταση στον εργασιακό στίβο, η αλλαγή από τη θέση που βρισκόμαστε σε κάποια καινούρια φαίνεται βουνό. Κάπου εκεί έρχεται να "ακουμπήσει" μοιραία και η σκέψη της ανεργίας, του φόβου του αγνώστου και της ανασφάλειας για τις ικανότητες και δυνατότητές μας, ώστε να μας διατηρήσει στην ίδια θέση της στασιμότητας και της ανικανοποίησης, έως ότου καταρρεύσουμε (κυριολεκτικά ή ψυχοσυναισθηματικά).


Ως οργανωσιακή ψυχολόγος και δουλεύοντας με ανθρώπους στο career coaching, αυτό που παρατηρούσα πολύ σύντομα στις συνεργασίες μου, ήταν ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για κάθε έναν από αυτούς δεν ήταν η ανεργία - όπως πολλοί θα υπέθεταν. Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν ο εαυτός τους, με κύριο ζήτημα την απάντηση στην ερώτηση "Τι θέλω να κάνω, τελικά - τι μου αρέσει;". Βλέπετε, στα 17 καλούμαστε να έχουμε προαποφασίσει την καριέρα που θα ακολουθήσουμε για όλη μας τη ζωή με βάση τις προσδοκίες της οικογένειάς, των καθηγητών, της κοινωνίας, των πρέπει, και της "προσφοράς & ζήτησης" στην κατηγορία αγγελιών σε κάποιο site εύρεσης εργασίας. Μεγαλώνοντας, εξελισσόμαστε, αλλάζουμε, αναδημιουργούμε τον ενήλικο εαυτό μας, ο οποίος παρόλη την αλλαγή του, εξακολουθεί να βαδίζει στο μονοπάτι που όρισε στα 17 του -ακόμα και αν δεν του ταιριάζει. Από την άλλη, υπάρχουν και αυτοί που ξέφυγαν από το μονοπάτι που όρισαν τόσο νωρίς, όχι για να βαδίσουν σε αυτό που επιθυμούν, αλλά σε εκείνο που η ζωή ή οι καταστάσεις τους ανάγκασαν να συμβιβαστούν, περιορίζοντας έτσι, τις επιλογές τους ακόμα περισσότερο. έχοντας ως αποτέλεσμα να μετατεθεί η εστίαση από τον εαυτό στο "πρέπει" της επιβίωσης.


Τι θέλεις, λοιπόν, να κάνεις;

Πόσο εύκολο σας είναι να απαντήσετε σε αυτή την ερώτηση; Για τους περισσότερους δεν είναι. Έχουμε μάθει να λαμβάνουμε υπόψη συγκεκριμένες γωνίες και οπτικές, περιορίζοντας ό,τι θεωρούμε μη χρήσιμο ή με χαμηλότερη προτεραιότητα. Σε πόσο χαμηλή προτεραιότητα, όμως, αξίζει να μπαίνει ο εαυτός μας και τα θέλω του; Και αν το κάνουμε, πώς τελικά μας εξυπηρετεί μακροπρόθεσμα στην εργασιακή μας ικανοποίηση αλλά και τη ζωή γενικότερα;


H εργασία σου θα γεμίσει ένα τεράστιο μέρος της ζωής σου και ο μόνος τρόπος να είσαι πραγματικά ικανοποιημένος από αυτή είναι να πιστεύεις ότι κάνεις πολύ καλή δουλειά. Ο μόνος τρόπος να είσαι πολύ καλός στη δουλειά σου, είναι να αγαπάς αυτό που κάνεις. Αν δεν το έχεις βρει ακόμα, συνέχισε να ψάχνεις. Μην συμβιβάζεσαι. - Steve Jobs

Η επιτυχημένη εργασιακή αλλαγή


Το θέμα μίας εργασιακής αλλαγής είναι πολυ-παραγοντικό. Δεν εξαρτάται μόνο από μία μεταβλητή, όπως η ανεργία ή το ίδιο το άτομο. Συνήθως αφορά έναν συνδυασμό πραγμάτων και συνθηκών, ενώ η ετοιμότητα του ατόμου τόσο γνωστικά, συναισθηματικά αλλά και συμπεριφορικά, αποτελεί μεταβλητή ύψιστης σημασίας για την επιτυχία της.


Τι είναι αυτό όμως, που ορίζει την εργασιακή αλλαγή ως επιτυχημένη; Σίγουρα όχι μόνο το αποτέλεσμα - δηλαδή η απλή μετάβαση του ατόμου από τη μία θέση εργασίας, στην άλλη. Άλλωστε, στόχος δεν είναι να αλλάξουμε απλά θέση εργασίας, αλλά να λαμβάνουμε και ικανοποίηση από αυτή. Μία επιτυχημένη εργασιακή αλλαγή πέρα από την ικανοποίηση, καθορίζεται και από: την ετοιμότητα του ατόμου σε πιθανές δυσκολίες, την προσαρμοστικότητα σε αυτές, την ικανότητα σχεδιασμού νέων στρατηγικών και αναγνώρισης εσωτερικών, αλλά και εξωτερικών πόρων εκμετάλλευσης (π.χ. δεξιότητες, γνώσεις, εξειδίκευση, υποστηρικτικά πλαίσια, ευκαιρίες κτλ.).


Αλλαγή καριέρας & career coaching

Ποια είναι τα βήματα για την προετοιμασία για μία επιτυχημένη αλλαγή καριέρας;


1. Ποιος είσαι;


Το πρώτο βήμα σε όλα. Να εντοπίσουμε ποιοι είμαστε, ποιες αξίες μας κινητοποιούν και κατά πόσο αυτές οι αξίες μας εκφράζονται και συντονίζονται με αυτές της εργασίας μας. Στην περίπτωση που δεν ευθυγραμμίζονται η χαμηλή εργασιακή ικανοποίηση είναι δεδομένη.


2. Τι κάνει την καριέρα σου τόσο σημαντική για εσένα και τη ζωή σου;


Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που συσχετίζουν άμεσα την καριέρα με την κοινωνική τους θέση και το δικό τους αίσθημα αυταξίας. Είναι σημαντικό να μπορούμε να αναγνωρίσουμε την ύπαρξη ισορροπίας σε αυτά τα δύο και κατά πόσο επηρεάζει η θέση που έχει η καριέρα στη ζωή μας, όχι μόνο στο πως αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας, αλλά και στο πως πιστεύουμε ότι μας βλέπουν οι άλλοι.


3. Ποια είναι τα όπλα της επιτυχίας σου;


Η επιτυχημένη καριέρα δεν εξαρτάται μόνο από την τύχη. Ακόμα και αν έρθουν εμπόδια, ο τρόπος που θα ανταποκριθούμε, αφορά αποκλειστικά εμάς. Ποιες είναι δυνάμεις, τα πλεονεκτήματα, οι ευκαιρίες, αλλά και οι ελλείψεις/αδυναμίες μας; Όσο πιο σφαιρική εικόνα έχουμε, τόσο μεγαλύτερη η αυτογνωσία μας. Όσο μεγαλύτερη η αυτογνωσία, τόσο καλύτερες αποφάσεις θα μπορούμε να πάρουμε τόσο σε ό,τι αφορά στις προκλήσεις, όσο και στον τύπο καριέρας που ταιριάζει καλύτερα στις δυνατότητες ή/και τα ταλέντα μας.


4. Πόση ευθύνη έχεις για τις επαγγελματικές σου επιλογές; Είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιούμε πως έχουμε πάντα επιλογή. Ακόμα και σε συνθήκες που είναι εκτός του δικού μας ελέγχου, το πως αντιδρούμε αποτελεί επιλογή. Το να αντιληφθούμε την ευθύνη μας απέναντι στις επιλογές που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα ή σε αυτές που σκοπεύουμε να κάνουμε στο μέλλον αποτελεί σημαντικό βήμα, ακόμα σημαντικότερο όμως είναι το τι θα κάνουμε με τη γνώση αυτής της ευθύνης. Τι μας μαθαίνουν τα λάθη του παρελθόντος και πως μπορούμε να βελτιώσουμε την προσπάθειά μας;


5. Ποιοι είναι οι βραχυπρόθεσμοι και ποιοι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι για την καριέρα σου; Αφού εντοπίσουμε ποιοι είμαστε, τι θέλουμε, ποια είναι τα όπλα μας, ποια τα εμπόδια, τα εναλλακτικά πλάνα στρατηγικής και οι ευκαιρίες, ήρθε η ώρα να ανακαλύψουμε ποια είναι τα βήματα μέχρι να καταφέρουμε να φτάσουμε εκεί που επιθυμούμε. Όσο πιο στοχευμένοι είμαστε, τόσο πιο κινητοποιημένοι θα νιώθουμε, ενώ κάθε βήμα θα είναι και μία μικρή νίκη. Φτάνοντας στο τέλος, λοιπόν, πάρτε ένα λεπτό και αναρωτηθείτε: τι χρειάζεστε για να νιώσετε πιο έτοιμοι για τη δική σας εργασιακή αλλαγή; Πώς θα μπορούσατε να βελτιώσετε την προσπάθειά σας και ποια θετικά σας χαρακτηριστικά θα αξιοποιήσετε στο επόμενό σας βήμα;

_________________________________

Τα coaching προγράμματα παρέμβασης πραγματοποιούνται τόσο δια ζώσης, όσο και online - αν έχετε περισσότερες απορίες μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ή τηλεφωνικά, διαφορετικά μπορείτε να επισκεφτείτε τις πιο συχνές ερωτήσεις που μου κάνουν για περισσότερες διευκρινήσεις.

256 views
bottom of page