top of page

Αρνητικότητα στη ζωή μου - πώς θα την αντιμετωπίσω;

Updated: Dec 13, 2020

Έχεις κολλήσει και εσύ αρνητική ενέργεια; Αναγνώρισε τα πρώτα στοιχεία στη ζωή σου, και αντιμετώπισέ την ξεκινώντας με τους παρακάτω τρόπους!

Μεγαλώνοντας και παρατηρώντας λίγο περισσότερο τη ζωή μας, συνειδητοποιούμε πόσο έντονα η αρνητικότητα βρίσκεται παντού μέσα στην ημέρα μας.


Ξυπνάμε και αισθανόμαστε ότι τα μαλλιά μας είναι απαίσια, κοιτάζουμε το κινητό μας και βλέπουμε πληθώρα emails από εκνευρισμένους πελάτες που θέλουν να εξυπηρετηθούν «χθες» και κάποια του προϊσταμένου μας που αφορούν παράπονά του για ό,τι εκκρεμότητα έμεινε την προηγούμενη εβδομάδα. Ο χρόνος μας είναι περιορισμένος με αποτέλεσμα να κάνουμε καθημερινά έναν πρωινό μαραθώνιο μέσα στο σπίτι και να μην προλαβαίνουμε (ξανά!) να απολαύσουμε τον καφέ μας. Στη διαδρομή μέχρι το γραφείο, όλο και θα διαπληκτιστούμε με κάποιον οδηγό που ξύπνησε με νεύρα ή θα απολαύσουμε έναν χείμαρρο παραπόνων της κυρίας που κάθεται στη διπλανή θέση στο λεωφορείο, λούζοντάς μας με μία ενέργεια που θα θέλαμε να αποφύγουμε στις 9 παρά το πρωί. Φτάνοντας στο γραφείο, πέφτουμε με τα μούτρα στη δουλειά και κάπου-κάπου, βλέποντας άλλους συναδέλφους να τα καταφέρνουν καλύτερα ξεκινάμε να αισθανόμαστε άσχημα για τον εαυτό μας, κάνοντας αρνητικές σκέψεις για το πόσο λίγοι είμαστε, για το πόσο δεν θα τα καταφέρουμε, αφού η ζυγαριά της σύγκρισης με σημείο αναφοράς την απόδοση -ή την αύξηση, την προαγωγή και την αυταξία μας- δεν γέρνει υπέρ μας.


Δεχόμαστε τέτοιου είδους «επιθέσεις» καθημερινά, με την αρνητικότητα να μην είναι κάτι που βρίσκεται μόνο μέσα μας τελικά, αλλά και γύρω μας, σε κάθε τομέα της ζωή μας – στις σχέσεις, στην κοινωνική ζωή, στη δουλειά, στην οικογένεια.


Ποιοι είναι οι αρνητικοί τύποι ανθρώπων;

Παρατηρώντας λίγο πιο καθαρά τη ζωή μας, γρήγορα εντοπίζουμε τους παρακάτω 6 τύπους αρνητικών ανθρώπων (J. Shetty):


Μεμψίμοιρος: Προτιμά να παραπονιέται συνεχώς χωρίς να θέλει να δώσει λύσεις στα θέματα που τον απασχολούν.


Ακυρωτής: Μετά από κάθε θετική του έκφραση ακολουθεί ένα «αλλά», π.χ. «Σήμερα τα πήγα εξαιρετικά στη δουλειά, αλλά χθες ήμουν αποτυχία».


Το θύμα: Για οτιδήποτε δεν του πηγαίνει καλά κατηγορεί τα πάντα γύρω του – ανθρώπους, συνθήκες, τύχη… ακόμα και το ίδιο το σύμπαν(!), χωρίς να αναλαμβάνει ποτέ την ευθύνη.


Επικριτής: Κρίνει τα πάντα… ως λάθος ή μη αρκετά αν δεν συμφωνούν με τις δικές του απόψεις.


Ανταγωνιστικός: Στην προσπάθειά του να αισθανθεί καλύτερα για τον εαυτό του συγκρίνεται συνεχώς με τους άλλους, προσπαθώντας να αποδείξει την ανωτερότητά του συστηματικά.


Ελεγκτής: Με χειρισμό και πίεση προσπαθεί να ελέγξει τις ζωές, τη σκέψη, τη ζωή όλων των γύρω του σε μία προσπάθεια να αισθανθεί εκείνος ασφάλεια.


4 τρόποι για να αντιμετωπίσεις την αρνητικότητα


Διαβάζοντας τους 6 τύπους αρνητικών ανθρώπων, ίσως εντοπίσατε κάποια στοιχεία και σε εσάς – είτε αφορά κάποιο βασικό χαρακτηριστικό σας, είτε εκφράζεται στις πιο «κακές» σας στιγμές. Δεν είναι περίεργο! Άλλωστε, όπως είδαμε παραπάνω, η αρνητικότητα δεν είναι μία ενέργεια που μόνο παίρνουμε από τους άλλους, συχνά φαίνεται να τη δίνουμε πίσω, είτε στον κόσμο γύρω μας, είτε στον ίδιο μας τον εαυτό.


1. Εντοπίστε αυτή την ενέργεια


Στη διερεύνηση σε οτιδήποτε αφορά τη ζωή μας, το πρώτο βήμα είναι πάντα η ουδέτερη παρατήρηση. Παρατηρήστε, λοιπόν, πώς ξυπνάτε το πρωί, τί σκέψεις κάνετε, αν νιώθετε καλά ή και όχι στη συνέχεια των πρωινών ωρών. Τί σας χαλάει τη διάθεση; Τί σας κάνει να σκέφτεστε ή να αισθάνεστε άσχημα; Είναι κάποιος άλλος όπως ο σύντροφος, οι γονείς ή ένας πιεστικός συνάδελφος ή είστε εσείς οι ίδιοι μέσα από τις σκέψεις που δημιουργείτε;


Για να αλλάξουμε κάτι, πρώτα πρέπει να το εντοπίσουμε και να δούμε πότε συμβαίνει, πώς μας επηρεάζει και κυρίως από που προέρχεται. Γύρω μας ή μέσα μας;



2. Θυμηθείτε πόσο παραγωγικοί είστε


Πόσες φορές πιάνουμε τον εαυτό μας στην επιστροφή στο σπίτι μετά το γραφείο να σκεφτόμαστε όλα όσα κάναμε λάθος μέσα στην ημέρα με αποτέλεσμα να δημιουργούμε αρνητικά συναισθήματα και να αυτό-μαστιγωνόμαστε, είτε γιατί δεν αισθανόμαστε «αρκετά γρήγοροι ή ικανοί» για παράδειγμα, ή γιατί προετοιμάζουμε τον εαυτό μας για ακόμα μία άσχημη επόμενη ημέρα στη δουλειά;


Πόσες φορές πέφτουμε για ύπνο το βράδυ και μετράμε ό,τι δεν κάναμε, δεν προλάβαμε, δεν καταφέραμε να βγάλουμε εις πέρας με βάση τις προσδοκίες μας (ή και άλλων) με αποτέλεσμα να φορτίζουμε τον ύπνο μας με όλη την αρνητική ενέργεια που βρίσκεται διαθέσιμη εκείνη τη στιγμή.


Πώς θα ήταν, λοιπόν, στο τέλος της ημέρας αν αντί να σκέφτεστε όσα δεν κάνατε, να γράφετε σε ένα χαρτί όσα κάνατε και είσαστε υπερήφανοι – ακόμα και τα πιο μικρά, τα πιο «ασήμαντα». Γιατί όσο εστιάζετε στα αρνητικά, όσο εστιάζετε καθημερινά σε αυτά που δεν κάνετε, ξεχνάτε αυτόματα όλα εκείνα για τα οποία είστε ικανοί και ξεκινάτε ακριβώς με την ίδια ενέργεια και την επόμενη ημέρα.


3. Μείνετε ανοιχτοί και στις χαρές των άλλων – όχι μόνο στις δικές σας!

Όταν χαιρόμαστε μόνο στις δικές μας χαρές και επιτυχίες, τότε αυτόματα περιορίζουμε τα θετικά μας συναισθήματα. Όπως η αρνητική, έτσι και η θετική ενέργεια είναι κολλητική! Η διαφορά με τη τελευταία είναι ότι μας βρίσκει λιγότερο ανοιχτούς να τη δεχτούμε σε σχέση με την πρώτη – περίεργο έτσι;


Επιλέξτε για αρχή κοντινούς σας ανθρώπους, εκείνους με τους οποίους αισθάνεστε πιο άνετα και προσπαθήστε να μείνετε περισσότερο ανοιχτοί στη χαρά τους. Να την αγκαλιάσετε χωρίς να τη συγκρίνετε με τη δική σας, να τη δείτε χωρίς να τη φθονείτε ή να αναρωτιέστε αν θα τα καταφέρετε και εσείς έτσι.


Όσο πιο συχνά επιτρέπετε στον εαυτό σας να «κολλήσει» θετική ενέργεια, τόσο η αρνητική θα μειώνεται σταδιακά.


4. Για κάθε αρνητικό, βρείτε 3 θετικά!


Η γνωστή αρχή του 25/75 που υποστηρίζει πως αν το 75% της ζωής σας ή της σκέψης σας παραμένει με πρόσημο θετικό, τότε το αρνητικό 25% δεν μπορεί να σας βλάψει. Πώς μπορείτε να το κάνετε;


Για παράδειγμα, για κάθε λάθος που κάνετε στη δουλειά σας, πριν αυτοτιμωρηθείτε σκεφτείτε 3 επιτυχίες της ημέρας που μπορεί να είναι μεγάλες (έκλεισα έναν νέο πελάτη) ή μικρότερες (ήμουν ήρεμος το πρωί παρά τα διαρκή εκνευριστικά τηλεφωνήματα).


Στις διαπροσωπικές σας σχέσεις σκεφτείτε σε κάθε άνθρωπο που έχετε στη ζωή σας (φίλος, οικογένεια, ή συνάδελφος στον χώρο εργασίας σας), για κάθε αρνητικό του χαρακτηριστικό, τρία θετικά.


Σε κάποιους μπορεί να σας φαίνεται αδιανόητο να βρείτε θετικά τους στοιχεία, κι όμως είναι εφικτό! Δεν χρειάζεται τα θετικά να αφορούν τον ίδιο, αλλά μπορεί να αφορούν και όσα κερδίζετε εσείς από αυτόν. Για παράδειγμα μπορεί ο επικριτικός συνάδελφος στη δουλειά να είναι ό,τι πιο εκνευριστικό έχετε αυτή τη στιγμή στη ζωή σας, όμως μπορεί να μαθαίνετε πράγματα από εκείνον, μπορεί κάποτε να σας είχε βοηθήσει! Όσο πιο ουδέτερα τον παρατηρήσετε, απομακρυσμένοι από το συναίσθημα, τόσο πιο εύκολα θα τα βρείτε.


Η αρχή 25/75 μπορεί να σας φανεί δύσκολη αρχικά -μην πιέσετε τον εαυτό σας! Έστω και ένα θετικό στοιχείο να βρείτε, φτάνει. Να θυμάστε, όμως, όσα περισσότερα θετικά, τόσο λιγότερο το αρνητικό αποτύπωμα που σας μένει!


5. Αποφύγετε να ετεροπροσδιορίζεστε


Σημαντική απόρροια των παραπάνω είναι η απόφαση να σταματήσετε να προσδιορίζετε τον εαυτό σας με βάση τους γύρω σας. Να πάψετε να αισθάνεστε ότι είστε καλός στη δουλειά σας για παράδειγμα, μόνο όταν οι άλλοι είναι «χειρότεροι». Να σταματήσετε να αισθάνεστε μη ελκυστική, επειδή βρίσκεστε σε μία παρέα ελκυστικών γυναικών.


Όσο πιο ουδέτερα και στραμμένοι προς τα μέσα σας παρατηρείτε (βλ. Νο1), όσο πιο πολλά θετικά βρίσκετε στη ζωή σας (βλ. Νο2), τόσο πιο κοντά έρχεστε με τον εαυτό σας. Κάτι που δεν συμβαίνει όταν συγκρίνουμε τη ζωή, την εξωτερική μας εμφάνιση, την εργασιακή μας ικανότητα και την ποιότητα της σχέσης μας σε σύγκριση με αυτές των ανθρώπων γύρω μας που έχουν ως αποτέλεσμα να εστιάζουμε σε εκείνους και όχι στο ποιοι πραγματικά είμαστε.


_________________________________

Τα coaching προγράμματα παρέμβασης πραγματοποιούνται τόσο δια ζώσης, όσο και online - αν έχετε περισσότερες απορίες μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ή τηλεφωνικά, διαφορετικά μπορείτε να επισκεφτείτε τις πιο συχνές ερωτήσεις που μου κάνουν για περισσότερες διευκρινήσεις.

774 views
bottom of page