top of page

Μαθαίνοντας να λες όχι

Updated: Mar 13

Δεν είναι κάτι που το έχεις ή δεν το έχεις. Είναι κάτι που εκπαιδεύεις τον εαυτό σου για να το καταφέρει!
Είναι πολύ ωραίο να λες ναι σε κάθε ευκαιρία που παρουσιάζεται μπροστά σου, να αισθάνεσαι την ελευθερία, τον έλεγχο, την ελπίδα! Τί γίνεται όμως, όταν αυτά τα «ναι» πολλαπλασιάζονται και απλώνονται σε κάθε τομέα της ζωής σου -όχι μόνο στις ευκαιρίες, αλλά και στα αιτήματα των άλλων- κάνοντας το όχι να μοιάζει πολύ δύσκολο να αρθρωθεί.


Το να λέμε «ναι» σε κάθε αίτημα ή παράκληση (ευγενική ή όχι), μπορεί να αποβεί αρκετά βλαβερό – ιδίως όταν στέκεται εμπόδιο στο να ζήσουμε τη ζωή μας, την ημέρα μας, τις σχέσεις μας κι οτιδήποτε άλλο σημαντικό για εμάς, όπως θέλουμε!


Αν αναλογιστεί κανείς το παραπάνω, εύκολα αντιλαμβάνεται ότι η ανάγκη να πούμε «όχι» δεν είναι απλά μία αντίδραση, αλλά συνδέεται άμεσα με την εγγενή επιθυμία μας να ορίσουμε τα πράγματα της ζωής με βάση τις δικές μας αξίες. Αρχικά, αυτό θα μπορούσε εύκολα να διευθετηθεί με μία απλή προτεραιοποίηση των πραγμάτων που εξυπηρετούν πρώτα εμάς και ύστερα τους άλλους – όμως, όσο απλό ακούγεται, τόσο πιο δύσκολο αποδεικνύεται πως είναι στην πράξη (Greg McΚeown).


Πώς μπορώ να μάθω να λέω όχι;


1. Ανακάλυψε τις αξίες σου

Λαμβάνοντας υπόψη τις αξίες σου, πριν αποφασίσεις αν θέλεις να πεις ναι ή όχι θα κάνει την απόφαση πιο εύκολη. Η ακαδημαϊκή έρευνα έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι οι άνθρωποι που ζουν και φέρονται λαμβάνοντας υπόψη τα πράγματα ή τις ιδέες που θεωρούν σημαντικά για τη ζωή τους, έχουν υψηλότερα επίπεδα ευζωίας και προσωπικής ικανοποίησης.


Όταν αισθανόμαστε ότι αυτό που μας ζητείται να κάνουμε δεν είναι «σωστό», στην ουσία βιώνουμε μία αξιακή σύγκρουση. Αν για παράδειγμα, το να ολοκληρώσετε ένα project μέσα στην ημέρα είναι πολύ σημαντικό για εσάς, γιατί η συνέπεια είναι βασική σας αξία, το να δεχτείτε να κάνετε μία δουλειά για έναν συνάδελφο που σας πιέζει με οποιονδήποτε τρόπο, θα σας δημιουργήσει ένταση, άγχος και μία αρνητική αίσθηση που προέρχεται από την εσωτερική αυτή ασυμφωνία – αφού τελικά δεν είστε συνεπής πρώτα στον ίδιο σας τον εαυτό.


Παρατηρώντας, λοιπόν, εκείνες τις στιγμές που καλείστε να αποφασίσετε αν θα πείτε ναι ή όχι, αναρωτηθείτε: Τί είναι σημαντικό για εμένα αυτή τη στιγμή;


2. Διαχώρισε το αίτημα από τη σχέση


Όταν λέμε «όχι» σε κάποιον, συχνά αισθανόμαστε ότι δεν αρνούμαστε μόνο το αίτημά του, αλλά και τον ίδιο. Συνειδητοποιώντας, ότι η άρνησή σας δεν αφορά τη σχέση σας με το άτομο, αλλά μόνο το αίτημα, θα σας κάνει πιο εύκολα να αρνηθείτε την επόμενη φορά , χωρίς να φοβάστε ότι θα τον πληγώσετε.


3. Τί κερδίζεις και τί χάνεις με το «όχι» σου;


Οι άνθρωποι που δυσκολεύονται να θέσουν τα όριά τους λέγοντας «όχι», αυτό που πιο συχνά κάνουν είναι να σκέφτονται τι είναι αυτό που θα χάσουν αν αρνηθούν στον συνομιλητή τους. Τί θα λέγατε να εστιάσετε για διαφορά την προσοχή σας σε όσα θα κερδίσετε; Σε αυτά που, όντως, θα κερδίσετε κι όχι σε αυτά που νομίζετε ή μπορεί να κερδίσετε.

Τί θα μπορούσαν να είναι αυτά; Μήπως να είστε πιο ήρεμοι; Να κερδίσετε χρόνο; Να κάνετε κάτι που σας ευχαριστεί;


Τώρα σκεφτείτε και όσα θα χάσετε αν πείτε όχι. Όσα πραγματικά θα χάσετε κι όχι όσα νομίζετε ή φοβάστε ότι θα χάσετε όπως για παράδειγμα: τη σχέση σας με τον συνομιλητή σας. Που γέρνει η ζυγαριά;


4. Το προσωπικό κόστος


Σε συνέχεια του προηγούμενου, ήρθε η ώρα να αναλογιστείτε τι είναι αυτό που καλείστε να δώσετε (κόστος) σε κάποιον που σας ζητάει κάτι. Η ικανότητα να μπορείτε να αναγνωρίσετε τι είναι αυτό που δίνετε στον άλλον, θα σας κάνει πιο εύκολα να αρνηθείτε. Κάποιες φορές μπορεί να είναι απλό όπως 5 λεπτά από τον χρόνο σας ή ένα χρηματικό ποσό που δεν το χρειάζεστε τη δεδομένη στιγμή. Άλλες φορές είναι μία επιλογή για το μέλλον σας, η θυσία κάποιας δραστηριότητας που πραγματικά απολαμβάνετε και αγαπάτε, η ξεκούρασή σας, οι φίλοι σας, μία πολύτιμη ώρα για εσάς.


Εσείς αποφασίζετε και στηρίζετε τι είναι σημαντικό για εσάς, όχι οι άλλοι.


5. Ξεκάθαρη επικοινωνία


Ό,τι κι αν αποφασίσετε, φροντίστε να το επικοινωνήσετε ξεκάθαρα. Οι ασαφείς προσπάθειες να «μαλακώσετε» την προσέγγισή σας το μόνο σίγουρο είναι ότι θα δημιουργήσουν σύγχυση και θα κάνουν το «όχι» πολύ πιο δύσκολο να ειπωθεί.


Τέλος, να θυμάστε πάντα ότι το να είστε ξεκάθαροι σε αυτά που θέλετε κι είναι σημαντικά για εσάς, δεν είναι κάτι εύκολο να το δεχτεί πάντα η απέναντι πλευρά. Συχνά, άνθρωποι θα δυσαρεστηθούν, θα δυσφορήσουν, θα ενοχληθούν, αντιδρώντας με τον δικό του τρόπο ο καθένας -ειδικά αν δεν έχουν συνηθίσει στα όχι σας.


Αυτό, όμως, δεν αλλάζει το τι είναι σημαντικό για εσάς κι ότι με κάθε «όχι» σας δείχνετε εσείς πρώτα στον εαυτό σας ότι τον σέβεστε, τον ακούτε και αναγνωρίζετε τι χρειάζεται. Γιατί αν δεν το κάνετε εσείς, ποιος θα το κάνει;


_________________________________

Τα coaching προγράμματα παρέμβασης πραγματοποιούνται τόσο δια ζώσης, όσο και online - αν έχετε περισσότερες απορίες μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ή τηλεφωνικά, διαφορετικά μπορείτε να επισκεφτείτε τις πιο συχνές ερωτήσεις που μου κάνουν για περισσότερες διευκρινήσεις.

440 views

コメント


bottom of page