top of page

Παίρνω πολύ μπερδεμένα μηνύματα για την απόδοσή μου από τον προϊστάμενό μου - τί να κάνω;

Τί να κάνεις όταν ο προϊστάμενός σού στέλνει μπερδεμένα μηνύματα σχετικά με την απόδοσή σου; Όταν σου δίνει θετικό feedback για τα αποτελέσματα που φέρνεις, σου λέει πόσο ικανοποιημένος είναι από την προσπάθειά σου, αλλά φαίνεται να μην σε σκέφτεται ποτέ ως επιλογή για κάποια προαγωγή, κάποια ευκαιρία ανάπτυξης ή οτιδήποτε άλλο, ενώ εσύ περιμένεις;



Τί κάνεις όταν τα λόγια του προϊστάμενού σου αναφορικά με την απόδοση σου δεν ευθυγραμμίζονται με τις πράξεις του;


Ακούγεται αντιφατικό, έτσι δεν είναι; Φυσικά και είναι. Κι όσο είναι αντιφατικό, είναι και σύνηθες!


Θυμάμαι στα πρώτα χρόνια της εργασιακής μου εμπειρίας να κάνω ό,τι μπορώ για να φέρω θετικά αποτελέσματα, να είμαι συνεπής στα χρονοδιαγράμματά μου, να δείχνω πρόθυμη να αναλάβω νέα tasks, νέα projects, νέους ρόλους. Να χτίζω σχέσεις με τους εταιρικούς πελάτες που διαχειριζόμουν και να είμαστε όλοι ικανοποιημένοι.


Γνώριζα ότι ο εργοδότης μου ήταν πολύ ευχαριστημένος μαζί μου. Μου το έλεγε συχνά, ενώ υπήρχαν αρκετές φορές που έφερνε παραδείγματα από τη δουλειά μου στα ομαδικά meetings. Έτσι, λοιπόν κι εγώ περίμενα. Περίμενα υπομονετικά μέχρι να μου δώσει την αναγνώριση που τότε πίστευα ότι άξιζα: μία αύξηση, μία προαγωγή, έναν νέο ρόλο, μία ευκαιρία εξέλιξης των ηγετικών μου skills - κάτι, οτιδήποτε! Περίμενα αρκετά, αλλά τίποτα...


Κάποια στιγμή, η σταγόνα ξεχείλισε το ποτήρι και μάζεψα ό,τι κουράγιο είχα για να κανονίσω ένα meeting μαζί του με στόχο να του ζητήσω αύξηση. Είχα προετοιμαστεί αρκετά, ενώ με θυμάμαι να κρατάω στα χέρια μου ένα κομμάτι χαρτί με τους λόγους που δικαιούμαι αυτή την οικονομική επιβράβευση. Λόγοι που επικεντρώθηκαν σε μετρήσιμα αποτελέσματα κι όχι απλά στις ανάγκες μου.


Ακούγοντας επιτέλους τη φωνή μου, ο εργοδότης μου χαμογέλασε. Μου είπε πόσο του θύμιζα τον εαυτό του όταν ξεκίνησε, πόσο εκτιμά την αφοσίωση που έχω δείξει, ενώ μου είπε ότι είναι ανοιχτός να διερευνήσουμε μαζί τις επιλογές μου και να φτιάξουμε ένα πλάνο ανάπτυξης των δεξιοτήτων μου. Θυμάμαι να σκέφτομαι "Τόσο απλό ήταν; Γιατί περίμενα όλο αυτό το διάστημα;", μετανιώνοντας αμέσως που περίμενα τόσο πολύ να μιλήσω και κυρίως για να ζητήσω.


Αν θέλεις να σπάσεις κι εσύ αυτόν τον κύκλο μπερδεμένων μηνυμάτων και να σου δώσεις την ώθηση που χρειάζεσαι για να πας πιο μπροστά, διάβασε παρακάτω μερικούς τρόπους να το επιτύχεις.


  1. Να είσαι ξεκάθαρος με τον προϊστάμενό σου

Επικοινώνησε τους επαγγελματικούς σου στόχους νωρίς


Δυστυχώς, δεν αρκεί να δουλεύεις σκληρά και να περιμένεις να το αντιληφθεί ο manager ή ο εργοδότης σου. Ο προϊστάμενός σου είναι αναγκαίο να γνωρίζει τους στόχους σου.


Προγραμμάτισε μια ώρα για μια συζήτηση με θέμα την καριέρα σου και ενημέρωσε τον εκ των προτέρων ότι θέλεις να συζητήσεις την απόδοσή σου. Ξεκινήστε τo meeting συζητώντας αυτό που αγαπάς στον ρόλο σου. Στη συνέχεια, μοιράσου ένα παράδειγμα μίας πρόσφατης επιτυχίας που αναδεικνύει τα θετικά σου στοιχεία, τις δεξιότητες που έχεις αναπτύξει και τον τρόπο που προσθέτεις αξία στο τμήμα σου και στην εταιρεία την οποία εργάζεσαι.


Στη συνέχεια, φυτέψτε τον σπόρο για την προώθησή ή την ανάπτυξή σου μοιράζοντας την επιθυμία σου να προχωρήσεις προς κάποια κατεύθυνση και ζήτησε από τον προϊστάμενό σου τις σκέψεις του. Αυτό μπορεί να είναι τόσο απλό όσο:


«Είμαι απίστευτα περήφανη που πέτυχα τους KPI μας τα τελευταία τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα. Σκέφτομαι πώς μπορώ να συνεχίσω να προσθέτω αξία στην ομάδα μας. Ο στόχος μου είναι να μεταβώ σε ρόλο manager φέτος και θα εκτιμούσα τις σκέψεις και την καθοδήγησή σας για το πώς να το πετύχω αυτό».


Εκείνη τη στιγμή, κάνε μία παύση. Άκουσε τι θα μοιραστεί ο προϊστάμενός σου και κράτησε σημειώσεις στις οποίες μπορείς να ανατρέξεις όταν χρειαστεί.


Πάρε πληροφορίες για τις περιπτώσεις εκείνες που θα ανταμειφθούν


Ενώ είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις ποιοι είναι οι δικοί σου στόχοι ανάπτυξης και να τους κοινοποιήσεις στον προϊστάμενό σου, είναι ακόμα πιο σημαντικό να πάρεις πληροφορίες σχετικά με την μεγάλη εικόνα του τελευταίου. Χρειάζεσαι απαντήσεις στην ερώτηση: Ποιοι είναι οι στόχοι του manager μου για την ομάδα;

Κι ενώ η απόδοσή σου στην εργασία είναι καθοριστικής σημασίας, πιθανότατα δεν θα λάβεις την προαγωγή που θέλεις, εάν η πρόοδός σου δεν ταιριάζει στους ευρύτερους στόχους της επιχείρησης.

Σε μία συζήτηση με τον manager σου, διευκρίνησε τι απαιτείται για να κάνεις το επόμενο βήμα όσον αφορά τα χαρακτηριστικά, τις δεξιότητες και τα επιτεύγματά σου, καθώς και τις ανάγκες της ευρύτερης εικόνας για την ομάδα, το τμήμα ή τον οργανισμό που εργάζεσαι.


Δοκίμασε τις παρακάτω ερωτήσεις, προσαρμόζοντάς τις στο δικό σου προσωπικό στυλ και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ομάδας ή της εταιρείας που βρίσκεσαι:


-Ποια είναι η κύρια πρόκληση που αντιμετωπίζει η εταιρεία μας και τι μπορώ να κάνω περισσότερο για να βοηθήσω στην αντιμετώπισή της;


-Ποια θεωρείτε ότι είναι αναδυόμενη ευκαιρία αυτή τη στιγμή στη δική μας αγορά που θα μπορούσε να αξιοποιήσει η ομάδα μας;


-Πού κατά τη γνώμη σας χρειάζεστε περισσότερη υποστήριξη για να μπορέσει η ομάδα μας να ανταποκριθεί στους KPI μας;


Όταν συζητάς τους επαγγελματικούς σου στόχους με τον manager σου, θυμήσου να κρατάς τη συζήτηση εστιασμένη στις επιχειρηματικές περιπτώσεις που θα ευνοήσουν την ανέλιξή σου. Απόφυγε να συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους συναδέλφους. Αντίθετα, εστίασε στις δεξιότητες, τα χαρακτηριστικά, την αξία που προσφέρεις και τις ανάγκες του οργανισμού σας.


Ενημερώσου για τη διαδικασία αποφάσεων σχετικά με τις ευκαιρίες ανάπτυξης και τις επιβραβεύσεις


Ανάλογα με το μέγεθος μίας εταιρείας, οι διαδικασίες της λήψης αποφάσεων για τέτοια ζητήματα μπορεί να ποικίλουν. Μάθε περισσότερα για αυτό χρησιμοποιώντας τις παρακάτω ερωτήσεις:


  • Ποια είναι τα κριτήρια για μία προαγωγή;

  • Είναι μία διαδικασία που καταγράφεται;

  • Πότε ξεκινάει ο επόμενος κύκλος αξιολογήσεων;

  • Πώς αξιολογείται/μετράται η επιτυχία του κάθε εργαζόμενου;

  • Ποιοι είναι οι πόροι που μπορεί να αξιοποιήσει κάποιος που επιθυμεί να προαχθεί;


Σε περίπτωση που κάποια από τις απαντήσεις δεν σου είνα ξεκάθαρη, συζήτησέ το με τον εργοδότη σου ή το τμήμα HR.


2. Ανάλαβε δράση


Δημιούργησε ένα πλάνο ανάπτυξης

Με βάση τις πληροφορίες που πήρες από τον προϊστάμενό σου, σημείωσε όλα όσα πρέπει να πετύχεις για να εξελιχθείς. Μπορείς να δεις αυτήν τη λίστα με τον manager σου για να επιβεβαιώσετε την ακρίβειά της. Στη συνέχεια, αναρωτήσου: Τι θέλω να δεσμευτώ να κάνω από εδώ και πέρα; Αυτό θα σε βοηθήσει να μετακινηθείς στη λίστα και να παραμείνεις συγκεντρωμένος στην πρόοδό σου.

Παρακολούθησε την πρόοδό σου ανελλιπώς


Καθώς προοδεύεις με το πλάνο ανάπτυξης που έχεις φτιάξει φρόντισε να χτίσεις την "υπόθεση" πάνω στην οποία θα στηρίξεις το αίτημά σου για οποιαδήποτε επιβράβευση (αύξηση, νέος ρόλος, προαγωγή κτλ.) έχεις ορίσει ως στόχο. Αυτό θα γίνει μέσα από μία λίστα επιτευγμάτων (του παρελθόντος και του παρόντος) που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να αιτιολογήσεις την καταλληλότητά σου για ό,τι ζητάς.


Για να το κάνεις αποτελεσματικά είναι κρίσιμης σημασίας να υιοθετήσεις μία νέα συνήθεια: να παρακολουθείς και πιο συγκεκριμένα να καταγράφεις την πρόοδό σου σε εβδομαδιαία και μηνιαία βάση.

Αν δεν το έχεις κάνει μέχρι τώρα φτιάξε ένα εβδομαδιαίο calendar reminder για να καταγράφεις τις νίκες σου (μικρές ή μεγάλος, δεν έχει σημασία). Στο τελος κάθε μήνα αναστοχάσου στις σημειώσεις σου, τις πιο σημαντικές δράσεις που έκανες και "σκάψε λίγο βαθύτερα" στα αποτελέσματα.


Η χρήση δεδομένων για να στηρίξεις τα επιχειρήματά σου θα είναι πολύτιμη, ειδικά όταν τα metrics σου αναδεικνύουν την αξία της συμβολής σου στην εταιρική επιτυχία. Για κάθε "υπόθεση" που χτίζεις για την υποστήριξή σου ως τον κατάλληλο υποψήφιο για τον στόχο σου θα πρέπει να περιέχει τα παρακάτω στοιχεία:


α) Τα επιτεύγματά σου

β) Τα αποτελέσματα που έφερες γ) Τα οφέλη ή/και την αξία των παραπάνω στον εργοδότη ή/και την εταιρεία που εργάζεσαι


3. Να είσαι έτοιμος να βρεις αντίσταση


Ιδανικά ο προϊστάμενός σου θα πρέπει να είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της ανάπτυξής σου, αλλά αυτό γνωρίζουμε όλοι, ότι συχνά δεν συμβαίνει. Υπάρχει περίπτωση πολλοί από εμάς να συναντήσομε αρκετή αντίσταση, άρνηση ίσως και αρνητισμό. Παρακάτω θα βρεις μερικά παραδείγματα αντίστασης και πως μπορείς να τα διαχειριστείς. Αν ο προϊστάμενός σου συνεχίζει να μην δεσμεύεται στην προοπτική ανάπτυξής σου προσπάθησε να κρατήσεις την πόρτα ανοιχτή. Χρησιμοποίησε ανοιχτού τύπου ερωτήσεις για να συγκεντρώσεις πληροφορίες ή την οπτική τους σχετικά με το ζήτημα. Για παράδειγμα αν σας πει: "Δεν μπορώ να σου υποσχεθώ τίποτα αυτή τη στιγμή", μπορείτε να ανταποκριθείτε ως εξής: "Σας ευχαριστώ για την ανταπόκριση. Θα μπορούσατε να μου πείτε περισσότερα για την διαδικασία που ακολουθείται σε μία προαγωγή και τι σκέφτεστε;"


Αν απορρίψει συνολικά το αίτημά σου για μία προαγωγή ή μία αύξηση, πάρε για αρχή μία βαθιά ανάσα. Θα είναι δύσκολο να το ακούσεις, αλλά όπου είναι δυνατό βάλε τα συναισθήματά σου στην άκρη μέχρι να ολοκληρώσετε τη συζήτησή σας και να έχεις τον χρόνο που χρειάζεσαι για να τα επεξεργαστείς. Αν για παράδειγμα σου πει: "Δεν νομίζω ότι είσαι έτοιμη να κάνεις μία τέτοια αλλαγή ακόμα", μπορείς να απαντήσεις: "Θα με βοηθούσε πολύ η σκέψη και η γνώμη σας. Μπορείτε να με καθοδηγήσετε αναφορικά με τις δεξιότητες και την εμπειρία που χρειάζομαι να αποκτήσω προκειμένου να είμαι έτοιμη για το επόμενο βήμα;".


Προσπάθησε να ακούσεις το feedback που θα σου δώσει και ανάλυσε τους λόγους που κατά τη γνώμη του δεν είσαι έτοιμος να προχωρήσεις παρακάτω.


Εάν παρόλες τις προσπάθειές σου, βλέπεις ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση ο manager σου να σε υποστηρίξει, τότε ίσως είναι η στιγμή να δεις όλες σου τις επιλογές και να σκεφτείς στρατηγικά. Μπορείς μόνο να εστιάσεις σε ό,τι μπορείς να ελέγξεις, σε ό,τι μπορείς να επηρεάσεις. Αν ο manager, ή ο εργοδότης σου δεν έχεις τις κατάλληλες δεξιότητες, ικανότητες ή τη διάθεσή να υποστηρίξει την ανάπτυξή σου, ίσως σου δείχνει ότι ήρθε η ώρα να εξετάσεις τι άλλες επιλογές έχεις.


Σημείωση:

Ενώ η σχέση σου με τον διευθυντή σου να είναι βασικό συστατικό για την επιτυχία σου στον τρέχοντα ρόλο που έχεις, εσύ είσαι υπεύθυνος για την επαγγελματική σου εξέλιξη. Η προοπτική και η γνώμη του είναι καθοριστική τώρα, αλλά εσύ τελικά ελέγχεις την καριέρα σου, τις ευκαιρίες που αναζητάς και τον τρόπο με τον οποίο πλοηγείσαι προς το επόμενο μεγάλο σου βήμα.

Ό,τι κι αν συμβεί, όταν ηγείσαι δια του παραδείγματος, οι άνθρωποι θα το παρατηρήσουν. Κράτησε αυτό που χτίζεις και μην φοβάσαι να ζητήσεις αυτό που επιθυμείς!


bottom of page