top of page

Πώς να είμαι ο εαυτός μου;

Updated: Nov 22, 2020

Πώς μπορώ να σταματήσω να είμαι όσα θέλουν οι άλλοι και να γίνω περισσότερο ο εαυτός μου;

Αυθεντικότητα. Μία μεγάλη κουβέντα που ξεκινά από το σπίτι, στη δουλειά, στην προσωπική ζωή, στις κοινωνικές συναναστροφές. Από πολύ μικρή ηλικία μέχρι την ενηλικίωση σε κάθε νέο μας εγχείρημα ακούμε την ίδια συμβουλή από τους γύρω μας ως το απόλυτο όπλο της επικείμενης επιτυχίας μας: «να είσαι ο εαυτός σου», χωρίς κανείς, ποτέ, να μας έδειξε πως μπορούμε να είμαστε αυτός ο εαυτός. Συχνά, συνέβαλλαν για το αντίθετο, μάλιστα!


Όταν ήμασταν «ο εαυτός μας» μικρότεροι και κάναμε αταξίες, οι γονείς μας μάς έβαζαν τιμωρία. Όταν είμαστε «ο εαυτός μας» στο γραφείο και εκδηλώνουμε ευγενικά τη δυσαρέσκειά μας για κάποια αλλαγή, ο προϊστάμενος δυσανασχετεί. Όταν είμαστε «ο εαυτός μας» στη σχέση και εκφράζουμε τις ανάγκες μας, ο σύντροφός μας πολλές φορές δεν τις συμμερίζεται.

Στη ζωή μας μάθαμε ότι όταν είμαστε ο εαυτός μας συχνά μπορεί να αισθανθούμε την κριτική, την απογοήτευση, την καχυποψία, την απόρριψη και κάπου εκεί αρκετοί αποφασίσαμε να πάρουμε όλα όσα μας έκαναν να είμαστε αυτό το μοναδικό, αυθεντικό «εγώ» και να τα κλείσουμε μέσα σε ένα σκοτεινό ντουλάπι, στο βωμό της καθολικής αποδοχής και έγκρισης από τους γύρω μας.

Έτσι, τόσο εύκολα, ξεχάσαμε ποιοι είμαστε, τι μας κάνει αυθεντικούς και συνεχίσαμε να πορευόμαστε στη ζωή, φορώντας διαφορετικές μάσκες για κάθε περίσταση -πολύ πριν τον κορωνοϊό.


Πόσο εύκολο είναι να έρθουμε ξανά σε επαφή με το αληθινό εγώ μας;


Το ευτυχές είναι, ότι για να ανακαλύψουμε ξανά τον εαυτό μας δεν είναι ποτέ αργά. Όλα όσα σας καθορίζουν και σας δίνουν αυτή τη μοναδικότητα, βρίσκονται εκεί, στο ίδιο σημείο που τα αφήσατε. Όσο καθυστερείτε, όμως, να αποφασίσετε για την ανακάλυψή τους, τόσο περισσότερο θα δυσκολευτείτε – κάθε αρχή και δύσκολη δεν λένε, άλλωστε;

Ο δρόμος για την αυθεντικότητα


Εντόπισε τις μάσκες σου


Η μάσκα κορωναϊού που φοράτε κάθε πρωί στο γραφείο μπορεί να σας προστατεύει, οι άλλες, όμως, οι γνωστικές μάσκες σας κρύβουν. Κρύβουν τα θέλω, τις επιθυμίες, τις ανάγκες σας. Κρύβουν το ποιες είστε πραγματικά- σε εσάς, αλλά και τους άλλους.


Κάθε φορά, λοιπόν, που καλείστε να αντιμετωπίσετε μία κατάσταση και πιάνετε τον εαυτό σας να φοράει τη μάσκα του «δυνατού», αναρωτηθείτε: τί έχω πραγματικά ανάγκη αυτή τη στιγμή; Να δείξω ότι είμαι δυνατός ή να ζητήσω βοήθεια;


Πόσο συχνά βάζετε μία νέα μάσκα, τι όνομα έχει – του δυνατού, του τέλειου, του αδιάφορου, του ψύχραιμου, του χαλαρού; - τι νόημα δίνει στη ζωή σας και κυρίως, αν την αφήσετε κάτω τι θα βλέπατε πραγματικά σε εσάς;


Η τελειομανία, εγώ & οι άλλοι


Όλοι έχουμε ανάγκη να μας αγαπούν, να μας εγκρίνουν, να μας αποδέχονται και να βιώνουμε το αίσθημα του ανήκειν. Αρκετοί, μεγαλώνοντας μέσα από τις εμπειρίες μας, σχηματίσαμε την εσφαλμένη εντύπωση ότι όλα αυτά μπορούμε να τα έχουμε μόνο αν δεν κάνουμε λάθη, μόνο αν δεν λέμε όχι, μόνο αν ικανοποιούμε τους άλλους.


Το να ζούμε τη ζωή μας μέσα σε όλη αυτή την πίεση της τελειότητας δημιουργεί εκτός από άγχος και ένα ακόμα σοβαρό ερώτημα:


«Όλοι αυτοί που είναι γύρω μας βρίσκονται εδώ, γιατί δείχνουμε τέλειοι, δυνατοί, αστείοι, συνεχώς χαρούμενοι και έτοιμοι να εξυπηρετήσουμε ή για τον πραγματικό μας εαυτό;»


Κάντε, λοιπόν, τη δική σας ενδοσκόπηση και αναρωτηθείτε: για ποιο λόγο κρύβετε τις πραγματικές σας ανάγκες. Για ποιο λόγο δεν λέτε όχι, ενώ θέλετε; Τι θα γινόταν αν εκφράζατε αυτά που νιώθετε σε αυτούς που επιθυμείτε – τί θα άλλαζε στη ζωή σας και στις σχέσεις σας με τους άλλους;


Ποιες είναι οι αξίες μου;


Συχνά, πιάνουμε να δυσκολευόμαστε να λεκτικοποιήσουμε τις αξίες μας. Για τους περισσότερους είναι μία αίσθηση, ένα συναίσθημα, έννοιες στις οποίες δεν μπορεί να αποδοθεί εύκολα σαφής περιγραφή. Στην πραγματικότητα, δεν είναι τόσο δύσκολο να τους δώσουμε όνομα, αφού αρκεί να παρατηρήσουμε λίγο πιο συνειδητά τη ζωή μας, την καθημερινότητά μας και τους ανθρώπους που έχουμε επιλέξει.


Τί είναι πιο σημαντικό για εσάς στη ζωή σας; Μπορεί να είναι η ειλικρίνεια, η οικογένεια, ο έρωτας, η καλοσύνη, όμως μπορεί να είναι και η εργασία, η δόξα, το χρήμα, η εξουσία, η επιτυχία. Στόχος δεν είναι να κρίνετε τις αξίες σας, αλλά να τις ανακαλύψετε. Μόλις αποκτήσετε μία καλύτερη εικόνα για το αξιακό σας σύστημα, κάντε την εξής ερώτηση στον εαυτό σας: πόσο ζω με βάση τις αξίες μου;

Είναι πολύ πιο εύκολο να πολεμάς για τις αξίες σου, παρά να ζεις με αυτές, όπως είναι πολύ πιο εύκολο να δίνεις συμβουλές, παρά να τις ακολουθείς όταν χρειάζεται.

Η αυθεντικότητα, όμως, έρχεται αυτές ακριβώς τις στιγμές. Όταν κάθε σας αξία συντονίζεται απόλυτα με τον τρόπο που σκέφτεστε, φέρεστε, ζείτε. Όσο πιο έντονα συντονίζονται, τόσο πιο αυθεντικός θα είστε, γιατί δεν θα κάνετε τίποτα περισσότερο ή λιγότερο από αυτό που υποστηρίζετε και είναι πιο σημαντικό για εσάς. Θα το σκέφτεστε, θα το δηλώνετε, θα το ζητάτε, θα το δείχνετε με τον πιο πηγαίο, ανεπιτήδευτο τρόπο.


Υπάρχει κάτι πιο αυθεντικό;

Αυθεντικότητα, αυτογνωσία και coaching


Ανακαλύπτοντας ποιοι είμαστε καταφέρνουμε να δούμε την αληθινή μας φύση και εκπαιδεύοντας τον εαυτό μας στην αποδοχή της, μπορούμε μέσω του coaching όχι μόνο να είμαστε «ο εαυτός μας», αλλά να επιδιώξουμε να γίνουμε και η βέλτιστη εκδοχή του.


Τι χρειάζεστε, λοιπόν, ως άτομα για να είστε αυθεντικοί στην προσωπική σας ζωή, στις σχέσεις, στην οικογένεια και στην εργασιακή σας καθημερινότητα:


  1. Να κατανοήσετε τον εαυτό σας, τις ανάγκες, τα θέλω του.

  2. Να εμπιστευτείτε πρώτα εσάς και μετά τους άλλους.

  3. Να συνειδητοποιήσετε και να ζείτε με βάση τις αξίες σας.

  4. Να κρατήσετε τις μάσκες που πραγματικά σας εξυπηρετούν και σας βοηθούν να εξελιχθείτε.

  5. Να αποδεχτείτε τον εαυτό σας με τα θετικά του, αλλά και εκείνα προς βελτίωση.

  6. Να αναγνωρίζετε τις πραγματικές σας προθέσεις σε σχέση με καταστάσεις και ανθρώπους.

  7. Να κατανοήσετε τι δείχνει η συμπεριφορά και η στάση σας στους γύρω από εσάς.

  8. Να αντιμετωπίσετε τους φόβους σας και να μειώσετε την αποφυγή τους.

  9. Να μην ετεροπροσδιορίζεστε – όταν ξέρετε ποιοι είστε, δεν μπορεί να σας κλονίσει καμία κριτική.

Πώς είναι να είσαι αυθεντικός;


Όταν συντονίσετε το μέσα με το έξω, το «έχω» σας με το «θέλω» σας, τη ζωή με τις αξίες σας τότε θα ανησυχείτε λιγότερο για το τι πιστεύουν οι άλλοι, θα νιώθετε καλύτερα για τον εαυτό σας, αφού θα έχετε κάνει ειρήνη μαζί του, ενώ η εξωτερική κριτική δεν θα σας πληγώνει τόσο, όσο παλαιότερα. Θα είστε πιο παραγωγικοί στην εργασία σας, ενώ η αυτοπεποίθηση θα σας βοηθά να αισθάνεστε πιο έτοιμοι για να αντιμετωπίσετε κάθε νέα πρόκληση.


Θα επιλέγετε πιο προσεκτικά τους ανθρώπους γύρω σας, ενώ θα αισθάνεστε σιγουριά για την ποιότητα των σχέσεων που συνάπτετε, θα αφουγκράζεστε τον εαυτό σας σε βάθος και η σκληρή αυτοκριτική που κάποτε κάνατε και σας δημιουργούσε ενοχές, τύψεις και ντροπή θα ανήκει πλέον στο παρελθόν.


Βέβαια, όλοι έχουμε στιγμές που σκεφτόμαστε «χμμ, αυτό θα μπορούσα να το διαχειριστώ καλύτερα και είναι εντάξει» - αλλά η ζωή είναι να μαθαίνεις συνέχεια και να εξελίσσεσαι με τον χρόνο, έτσι δεν είναι;


_________________________________

Τα coaching προγράμματα παρέμβασης πραγματοποιούνται τόσο δια ζώσης, όσο και online - αν έχετε περισσότερες απορίες μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ή τηλεφωνικά, διαφορετικά μπορείτε να επισκεφτείτε τις πιο συχνές ερωτήσεις που μου κάνουν για περισσότερες διευκρινήσεις.


772 views
bottom of page