top of page

Coaching στρατηγικές για να πετύχεις τους στόχους σου για τη νέα χρονιά

Updated: Dec 29, 2021

Αυτή τη χρονιά θέστε στόχους που θέλετε και μπορείτε να επιτύχετε!

Ίσως έχετε ακούσει πως μόνο το 8% των resolutions που θέτουμε για κάθε νέα χρονιά πετυχαίνει, ενώ το 80% (!) δεν καταφέρνει να ολοκληρώσει με επιτυχία κανέναν από τους στόχους που θέτει στον εαυτό του.

Σύμφωνα με το Statista οι στόχοι που βρέθηκαν στην κορυφή της λίστας των resolutions για την προηγούμενη Πρωτοχρονιά ήταν: «να κάνω καλύτερη διατροφή», «να ασκούμαι περισσότερο», «να χάσω βάρος».

Αυτή τη χρονιά που σε λίγες ημέρες αποχωρεί, παρόλο που πολλά τα έφερε ανάποδα, μας βοήθησε να μάθουμε, να ανακαλύψουμε, να διδαχτούμε, να γκρεμίσουμε και να ξαναχτίσουμε- πράγματα που μπορεί να συμβούν και μέσα από τους νέους μας στόχους! Αν αυτή τη χρονιά, όμως, το κάνουμε «σωστά»…


Πώς επιλέγεις ποιοι είναι οι σωστοί για εσένα στόχοι;


1. Ο στόχος πρέπει να σε κάνει να νιώθεις λίγο «άβολα».


Ο στόχος που θα θέσετε πρέπει να σας προκαλεί με κάποιο τρόπο και παράλληλα να σας ενθουσιάζει! Χρειάζεστε έναν στόχο που δεν θα είστε απολύτως σίγουροι αν ή πως θα τον επιτύχετε, έναν στόχο που θα σας βγάζει από τη ζώνη ασφάλειάς σας – άλλωστε, αν θέλατε να μείνετε εκεί, απλά δεν θα θέτατε στόχους, σωστά;


2. Κάντε ένα μακράς διάρκειας πλάνο.


Έχετε σκεφτεί ποτέ, πώς θα θέλατε να σας δείτε σε 25 χρόνια από τώρα; Ποιοι θα θέλατε να είστε, τί αξίες θα θέλατε να έχετε, τί δεξιότητες θα έχετε αναπτύξει, πού θα είστε καλύτεροι και τί θα κάνετε διαφορετικά σε σχέση με το παρόν σας; Φτιάξτε ένα όραμα για τον εαυτό σας και καταγράψτε τα baby steps που χρειάζεται να κάνετε για να φτάσετε στον μεγάλο στόχο. Στη συνέχεια ετοιμάστε ένα ετήσιο πλάνο με όσα χρειάζεται να επιτύχετε ξεκινώντας για να σας φέρει πιο κοντά στο όραμά σας!


3. Θέστε έναν στόχο με θετικό πρόσημο!


Ένας στόχος που σας προδιαθέτει θετικά, που σας γεμίζει με ενθουσιασμό, ανυπομονησία βασισμένος σε ένα μέλλον (κοντινό ή μακρινό) επιτυχίας είναι πιο πιθανό να επιτύχει. Ένας στόχος με πυρήνα την ελπίδα, την αισιοδοξία, την εξέλιξη -και ό,τι άλλο είναι σημαντικό για εσάς- είναι πολύ πιο πιθανό να επιτευχθεί από έναν στόχο που ορίζεται με βάση τον φόβο και το άγχος.


Tip: Προσπαθήστε να διατυπώσετε θετικά τα νέα σας resolutions. Αντί να σκεφτείτε από τι θέλετε να φύγετε ή τι θέλετε να εξαφανίσετε, σκεφτείτε σε τι επιθυμείτε να έρθετε πιο κοντά. Αντί να θέσετε ως στόχο για παράδειγμα το «θέλω να φύγω από τη δουλειά μου», γράψτε ως νέο resolution «θέλω να ανακαλύψω μία εργασία που να με κάνει να νιώθω άνετα και ασφαλής και να μου επιτρέπει να εκφράσω τα ταλέντα και τις δυνατότητές μου». Δεν ακούγεται πιο ελκυστικό; Μην ξεχνάτε ότι ορίζοντας αυτό από το οποίο θέλετε να ξεφύγετε, δεν σας κάνει ξεκάθαρο αυτό στο οποίο θέλετε να έρθετε πιο κοντά!


4. Ξεκινήστε με το resolution που σας κάνει πραγματικά χαρούμενο!


Μετά από αυτό, όλα τα υπόλοιπα θα φαίνονται παιχνίδι, γιατί η αυτοπεποίθηση, η χαρά και η αισιοδοξία που θα κερδίσετε καταφέρνοντας το πρώτο βήμα, είναι αυτό που χρειάζεται η ψυχή σας για να πάρει μπρος προς της επίτευξη όλων όσων απλά θα σας κάνουν να νιώθετε αυτά τα συναισθήματα σε επανάληψη και η κινητοποίηση θα ενισχύεται συνεχώς!


Να είστε συγκεκριμένοι


1. Τί θα θέλατε να έχετε καταφέρει το πρώτο εξάμηνο του χρόνου;


Πάρτε έναν στόχο και χωρίστε τον σε μικρότερα κομμάτια, ορίζοντας deadline για τον καθένα. Έπειτα συγκεντρωθείτε σε αυτά τα μικρότερα βήματα και χτίστε την αυτοπεποίθησή σας πετυχαίνοντάς τα ένα-ένα με τη σειρά!


2. Ορίστε συγκεκριμένη ποσότητα ή αριθμό


Ο στόχος «θέλω να χάσω βάρος» είναι πολύ γενικός για σας κινητοποιήσει και να καθορίσει την αποτελεσματικότητά του στο τέλος, ώστε να νιώσετε ικανοποίηση. Το γενικό «θέλω να χάσω βάρος» μπορεί να σημαίνει 3 κιλά, αλλά μπορεί να σημαίνει και 30 κιλά. Την επόμενη φορά που θα βάλετε στη λίστα σας αυτό το resolution, απλά ορίστε τον ακριβή αριθμό κιλών που θα θέλατε να δείτε τον εαυτό σας έως την ημερομηνία που επιλέξετε.


3. Αναρωτηθείτε «είναι χρήσιμος για μένα αυτός ο στόχος»;


Θα κάνει κάποια διαφορά στη ζωή σας η επιτυχία αυτού του στόχου; Αν όχι, το πιο πιθανό είναι να μην καταφέρει να διαγραφεί από τη resolution λίστα σας - κι αν διαγραφεί, το πιο πιθανό είναι να μην φέρει την ικανοποίηση που προσδοκάτε.


4. Επιλέξτε έναν στόχο που μπορεί να πραγματοποιηθεί άμεσα


Είναι σημαντικό οι στόχοι που επιλέγετε να μπορούν ξεκινήσουν να πραγματοποιούνται άμεσα και σε συχνή βάση. Πόσο πιθανό πιστεύετε είναι να πραγματοποιήσετε έναν στόχο που μπορείτε να ξεκινήσετε να τον επεξεργάζεστε στο τέλος του 2022;


Επενδύστε στο πως οι στόχοι σας βοηθούν να συμπεριφέρεστε διαφορετικά κι όχι μόνο στο αποτέλεσμα


Δημιουργήστε μία λίστα με τα resolutions του νέου χρόνου σε σχέση με το πως σας κάνουν να βελτιώνετε τη συμπεριφορά και την καθημερινότητά σας και όχι σε σχέση με τα αποτελέσματα που φέρνουν!


Αποφασίστε να κάνετε καλύτερες διατροφικές επιλογές, όχι απλά να χάσετε βάρος. Έτσι, εστιάζετε σε αυτό που μπορείτε να ελέγξετε – τη συμπεριφορά σας!


Ξεκινήστε με το «Γιατί» των στόχων σας


Πριν ολοκληρώσετε τους στόχους σας, επεξεργαστείτε το «γιατί» βρίσκονται στη λίστα σας. Πολλοί συνηθίζουν να βάζουν οικονομικούς στόχους για το νέο έτος όπως «να αυξήσω τα έσοδά μου, για να καλύψω τις υποχρεώσεις μου π.χ. χρέη». Το να «καλύψω τις υποχρεώσεις μου» δεν απαντά στο γιατί του στόχου, αλλά τι θα κάνω πετυχαίνοντας τον στόχο, κάνοντάς το ένα ακόμα βήμα, κι όχι το γιατί σας.


Το γιατί θα μπορούσε να είναι «να παρέχω ένα καλύτερο μέλλον στα παιδιά μου», «να φύγω διακοπές χωρίς φόβο ή ενοχές», «να αφήσω την δουλειά μου για μία θέση εργασίας που θα με γεμίζει και αγαπώ πραγματικά». Όποιο και αν είναι αυτό το «γιατί», φροντίστε να το ανακαλύψετε, γιατί όσο μεγαλύτερο και πιο σημαντικό για τη ζωή σας είναι, τόσο πιο κινητοποιημένους θα σας κρατήσει, ώστε να ξεπεράσετε κάθε εμπόδιο που θα έρθει – γιατί θα έρθει!


Πώς να διαχειριστείτε την αποτυχία ή τα εμπόδια

Θέτοντας ρεαλιστικούς στόχους, αντιλαμβάνομαι και τα εμπόδια που μπορεί να προκύψουν. Σχεδιάστε ένα πλάνο όχι «αποτυχίας», αλλά καλύτερα ένα πλάνο «επιτυχίας μετ’ εμποδίων!».

Προετοιμαστείτε για κάθε εμπόδιο που μπορεί να προκύψει στον δρόμο σας, είτε αφορά κάποιον άλλον, μία εξωτερική συνθήκη -ακόμα και τον ίδιο σας τον εαυτό! – και αναγράψτε κάτω από κάθε εμπόδιο τους τρόπους που θα μπορούσατε να αντιμετωπίσετε το καθένα ξεχωριστά.


Όσο πιο έτοιμοι κι ασφαλείς αισθάνεστε, τόσο πιο κινητοποιημένοι θα παραμείνετε!

Mην ξεχνάτε ότι τα resolutions του νέου έτους αφορούν εσάς. Δεν μπορεί ένας προσωπικός στόχος να αφορά κάποιον άλλον, ακόμα και αν είναι ένας αγαπημένος σας -ακόμα και αν οι προθέσεις σας είναι οι καλύτερες. Απλά δεν λειτουργεί έτσι.

Τέλος, μην ξεχνάτε να επενδύσετε στις δυνάμεις σας. Οι περισσότεροι γνωρίσουν πως να αναγνωρίζουν και να αξιολογούν τις αδυναμίες τους, αλλά όχι τα δυνατά τους στοιχεία. Αυτά είναι, όμως, που ενεργοποιούνται πηγαία και αυτόματα για να μας οδηγήσουν στην επιτυχία! Μπορείτε να τα αναγνωρίσετε στον εαυτό σας;

_________________________________

Τα coaching προγράμματα παρέμβασης πραγματοποιούνται τόσο δια ζώσης, όσο και online - αν έχετε περισσότερες απορίες μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ή τηλεφωνικά, διαφορετικά μπορείτε να επισκεφτείτε τις πιο συχνές ερωτήσεις που μου κάνουν για περισσότερες διευκρινήσεις.

888 views
bottom of page