top of page

Βιογραφικό - Τα "μελανά σημεία" του και πως να τα διορθώσεις

Έχεις σκεφτεί ότι μπορεί να αποτελέσουν πρόβλημα σε μία πιθανή συνέντευξη. Ξέρεις, όμως, πώς να τα ξεπεράσεις;

H αναζήτηση εργασίας δεν είναι σε καμία περίπτωση μία εύκολη περίπτωση - πόσο μάλλον όταν ένα βιογραφικό έχει μερικά από τα πιο σημαντικά "μελανά σημεία", όπως απολύσεις, μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς εργασία, ή πολύ σύντομες μεταβάσεις από εταιρεία σε εταιρεία (το γνωστό job hopping). Μπορούμε, άραγε, να κερδίσουμε έναν πιθανό εργοδότη με ένα τέτοιο βιογραφικό; Μπορούμε (!) - κι αυτό είναι που θα αναλύσουμε παρακάτω.


Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην ξεχνάμε πως αρχικά, δεν υπάρχει τέλειο βιογραφικό.

Στην επαγγελματική μου εμπειρία ως manager έχω συναντήσει πολλά βιογραφικά, με τα περισσότερα από αυτά να έχουν αρκετά από τα παραπάνω στοιχεία. Στοιχεία που όπως είναι λογικό, μπορούν να διεγείρουν ερωτήματα σε έναν εργοδότη ή HR manager σχετικά με τη δέσμευση, την αποδοτικότητα ή την αφοσίωση του υποψηφίου. "Ατελή" βιογραφικά ίσως έλεγε κανείς, που, όμως, με εντυπωσιακή αφήγηση οι υποψήφιοι κατάφερναν να τοποθετηθούν με τέτοιο τρόπο, ώστε να ξεπεράσουν οποιαδήποτε παραφωνία υπήρχε.


Μεγάλα διαστήματα ανεργίας

Ένα από τα πιο συχνά και γνωστά "μελανά σημεία" ενός βιογραφικού σημειώματος είναι τα μεγάλα, ανεξήγητα εργασιακά κενά που συχνά μπορεί να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι δυσκολεύεστε να βρείτε μία θέση εργασίας λόγω χαμηλής αποδοτικότητας ή λόγω κάποιας άλλης έλλειψης.


Φυσικά, αν και ένας συνεντευκτής μπορεί να υποθέσει τα χειρότερα, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να μην έχει εργαστεί για κάποιο χρονικό διάστημα όπως: να χρειάστηκε να αφιερώσει χρόνο για να φροντίσει κάποιον από το οικογενειακό του περιβάλλον (συμπεριλαμβανομένης της άδειας μητρότητας/πατρότητας) ή τον ίδιο, για μία εκπαίδευση ή για ενίσχυση/καλλιέργεια δεξιοτήτων, για να ξεκουραστεί μετά από ένα burn out ή τέλος γιατί επέλεξε να μεταβεί σε έναν πιο συμβουλευτικό ρόλο στο αντικείμενό του.

Αν βρίσκεστε σε αναζήτηση εργασίας, σκεφτείτε τρόπους να γεμίσετε αυτά τα κενά με οτιδήποτε είναι επαγγελματικά συμβατό με το αντικείμενό σας, ώστε να μπορείτε αργότερα στο πλαίσιο των συνεντεύξεων να το χρησιμοποιήσετε. Για παράδειγμα, αν ο βασικός λόγος που είστε ανενεργός εδώ και κάποιο καιρό οφείλεται στην ανάγκη να φροντίσετε ένα δικό σας πρόσωπο ή τον εαυτό σας, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα online workshop ή ένα σεμινάριο στην πόλη σας. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε κι όσοι εργάζεστε σε ημιαπασχόληση.


Ας είμαστε ειλικρινείς- δεν είναι πάντα εύκολο να διατηρούμε παράλληλες δραστηριότητες. Αν ανήκετε σε αυτή την περίπτωση, εστιάστε σε όλα τα σημαντικά που κάνατε μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα και βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να τα διατυπώσετε και να στηρίξετε σε μία πιθανή συνέντευξη. Μπορεί να μην κάνατε κάποια επίσημη εκπαίδευση ή να μην λάβατε κάποιο πτυχίο, αλλά μήπως κάνατε εθελοντισμό, κάποιο μάθημα ή μήπως ασχοληθήκατε με κάποιο τρόπο με την προσωπική σας ανάπτυξη; Βρείτε τον τρόπο να αποδείξετε πως ό,τι ήταν αυτό που κάνατε αντικατοπτρίζει στην πραγματικότητα την ισχυρή υποψηφιότητά σας για τη θέση την οποία αιτηθήκατε.


Τέλος, αν ένας από τους λόγους για τους οποίους έχετε καθυστερήσετε να επιστρέψετε ενεργά στον εργασιακό χώρο, είναι γιατί είναι σημαντικό για εσάς να επιλέξετε προσεκτικά τις θέσεις στις οποίες αιτήστε, φροντίστε να δώσετε έμφαση σε αυτό!


Το να είστε επιλεκτικοί με τις θέσεις εργασίας, υποδεικνύει ότι αναλαμβάνετε την ευθύνη και παίρνετε σοβαρά υπόψη σας την αναζήτηση εργασίας κι ότι δεν θα αρπάξετε οποιαδήποτε ευκαιρία υπάρχει μπροστά σας. Όσο περισσότερο εκφράσετε ότι το εργασιακό κενό αποτελεί (ως ένα βαθμό τουλάχιστον) δική σας επιλογή, τόσο λιγότερο πιθανό είναι ο συνεντευκτής σας να θεωρήσει ότι η ανεργία σας οφείλεται σε κάποια δική σας ανεπάρκεια.

Ένας τρόπος να στηρίξετε αυτή τη θέση είναι δίνοντας έμφαση σε στοιχεία της εταιρείας τα οποία αισθάνεστε ότι εφαρμόζουν ιδανικά με τα δικά σας skills αλλά και το ιδιαίτερο background σας, ενώ ακόμη και η αναφορά στις ευκαιρίες που μπορεί να δίνει η υποψήφια επιχείρηση και η ευθυγράμμιση με τις προσωπικές σας αξίες αποτελεί άλλη μία καλή προσθήκη στην αφήγησή σας, ώστε να υποστηρίξετε ακόμη περισσότερο τη θέση σας.


Job Hopping

Στην αντίπερα όχθη του παραπάνω μελανού σημείου ενός βιογραφικού σημειώματος, έρχεται το job hopping - οι πολύ σύντομες μεταβάσεις δηλαδή από έναν ρόλο στον επόμενο και η τάση ενός υποψηφίου να μένει στις προηγούμενες θέσεις εργασίας για πολύ μικρό χρονικό διάστημα.


Η συγκεκριμένη τάση - που είναι κάτι που συναντάς σε πληθώρα βιογραφικών- δημιουργεί αρκετές ανησυχίες σε έναν εργοδότη ως προς το κατά πόσο ο υποψήφιος θα μπορέσει να δεσμευτεί στον ρόλο ή τον οργανισμό ή αν τελικά το πρόβλημα οφείλεται σε σημαντικά ζητήματα εργασιακής απόδοσης.

Με βάση αυτές τις σκέψεις, υπάρχουν κάποιες στρατηγικές που αποτελούν το κλειδί για να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε το συγκεκριμένο σημείο αν υπάρχει στο δικό σας βιογραφικό και να είστε περισσότερο προδραστικός σε σχέση με τις πιθανές δεύτερες σκέψεις που μπορεί να δημιουργηθούν στο μυαλό του manager που θα σας καλέσει για μία συνέντευξη:


  1. Δώστε έμφαση σε όσα μάθατε μέσα από τους διαφορετικούς ρόλους από τους οποίους περάσατε - πώς αυτοί σας βοήθησαν σε επίπεδο γνώσης κι επαγγελματικής ανάπτυξης.

  2. Εστιάστε σε όσα καταφέρατε στον κάθε ρόλο που είχατε, παρά στον χρόνο που αφιερώσατε σε αυτόν.

  3. Τονίστε, πώς η εμπειρία που αποκομίσατε εργαζόμενοι σε διαφορετικές βιομηχανίες, σε διαφορετικά εργασιακά περιβάλλοντα και μέσα σε διαφορετικές ομάδες ενίσχυσε το επίπεδο γνώσης αλλά και ανταγωνιστικότητάς αναφέροντας στοιχεία που θα είναι εξαιρετικά σημαντικά για τη θέση την οποία έχετε αιτηθεί.

Αν για παράδειγμα ανήκετε στον τομέα των πωλήσεων, το να έχετε εκπαιδευτεί μέσα από διαφορετικά προγράμματα training, το να έχετε γνωρίσει πληθώρα διαφορετικών προσεγγίσεων ανάλογα με την επιχείρηση, αποτελεί σίγουρα ένα σημαντικό πλεονέκτημα για εσάς το οποίο είναι αναγκαίο να τονίσετε!
Αποχωρήσεις

Τέλος, μία από τις πιο πιθανές νάρκες που μπορεί κάποιος να συναντήσει στην διάρκεια αναζήτησης εργασίας είναι το ζήτημα των ακούσιων αποχωρήσεων - δηλαδή αυτό της απόλυσης. Οι περισσότερες recruiting ομάδες φαίνεται να προτιμούν υποψήφιους που εργάζονται ήδη, καθώς υπάρχει η τάση να θεωρείται ότι ένας "δυνατός υποψήφιος" δεν θα άφηνε τον προηγούμενο ρόλο του, αν δεν έβρισκε τον επόμενο. Με βάση αυτό, στην περίπτωση που ένας συνεντευκτής δει ότι ένας υποψήφιος βρίσκεται εκτός εργασιακού χώρου αυτή τη στιγμή, ένα από τα πρώτα πράγματα που θα ρωτήσει θα σχετίζεται με τις συνθήκες γύρω από την αποχώρησή από την τελευταία θέση την οποία είχε. Είτε η αποχώρηση αφορούσε παραίτηση, είτε απόλυση, υπάρχουν σημαντικά σημεία τα οποία θα χρειαστεί να προσέξετε πριν απαντήσετε σε ό,τι ερωτηθείτε:

  1. Όσο πικρά αισθήματα κι αν αισθάνεστε ότι έχετε ακόμη για την προηγούμενη θέση εργασίας σας, είναι σημαντικό να τα αφήσετε έξω από την πόρτα μπαίνοντας στη συνέντευξη με έναν νέο οργανισμό. Αντί να εστιάσετε στα προβλήματα που είχατε, σκεφτείτε τα θετικά που αποκομίσατε σε εκείνον τον ρόλο: Τί μάθατε; Πώς σας βοήθησε να εξελιχθείτε; Τί σχέσεις χτίσατε; Τί καταφέρατε όσο ήσασταν εκεί;

  2. Παρουσιάστε τα περιβάλλοντα στα οποία θεωρείτε ότι μπορείτε να ανθίσετε: π.χ. μία υψηλά αναπτυγμένη εταιρεία, ένα περιβάλλον που εξυμνεί την καινοτομία, την πρωτοβουλία και την διαφορετικότητα, οι γρήγοροι ρυθμοί και η έμφαση σε δημιουργικές δραστηριότητες. Με αυτόν τον τρόπο, εστιάζοντας στις ανάγκες σας, ο συνεντευκτής θα διαβάσει ανάμεσα στις λέξεις βλέποντας ξεκάθαρα ότι όλα αυτά είναι πιθανόν στοιχεία που δεν βρήκατε στην προηγούμενη εμπειρία σας, χωρίς όμως εσείς να το ομολογήσετε με κάποιον τρόπο.

  3. Αν απολυθήκατε από τον προηγούμενο ρόλο σας, να είστε ειλικρινείς και άμεσοι. Προετοιμάστε μία συνοπτική απάντηση που να εξηγεί τους λόγους που φύγατε όπως: το ότι η εταιρεία/ο οργανισμός/το τμήμα ή ο ρόλος δεν ήταν κατάλληλα για εσάς ή ότι υπήρξε μία αλλαγή σε επίπεδο ηγεσίας που επηρέασε τις προσδοκίες σας ή και την δυναμική της συνεργασίας σας.

  4. Δώστε έμφαση σε όσα μάθατε από αυτή την εμπειρία και πως θέλετε αυτά τα μαθήματα να τα εφαρμόσετε στην από εδώ και στο εξής επαγγελματική σας πορεία.


Όσο χρόνο κι αν βρίσκεστε εκτός χώρου εργασίας, όσα "μελανά σημεία" κι αν υπάρχουν στο βιογραφικό σας, το πιο σημαντικό που χρειάζεται να θυμάστε είναι να βρείτε τον τρόπο να τοποθετήσετε τον εαυτό σας κάτω από το πιο φωτεινό "προβολέα" θέασής μέσα από τη δική σας αφήγηση, ξεπερνώντας με αυτόν τον τρόπο τις όποιες δεύτερες σκέψεις ή αρνητικές υποθέσεις μπορεί να κάνει ένας συνεντευκτής που σας γνωρίζει πρώτη φορά. Με τις παραπάνω στρατηγικές, μπορείτε να πάρετε τον έλεγχο των σημείων που σας προβληματίζουν στο βιογραφικό σας σημείωμα και να παρουσιάσετε τον εαυτό σας τόσο θετικά, όσο κι ειλικρινά προετοιμάζοντάς τον για την επιτυχία. Καλή τύχη!


_________________________________ Τα coaching προγράμματα παρέμβασης πραγματοποιούνται τόσο δια ζώσης, όσο και online - αν έχετε περισσότερες απορίες μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ή τηλεφωνικά, διαφορετικά μπορείτε να επισκεφτείτε τις πιο συχνές ερωτήσεις που μου κάνουν για περισσότερες διευκρινήσεις.






269 views
bottom of page