top of page

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
 

Παρακάτω θα βρείτε μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις που μου κάνουν τόσο σε σχέση με το coaching γενικά, όσο και πιο ειδικά σε σχέση με τη συνεργασία, την ειδίκευσή μου, την κατάρτισή μου κ.α.

ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ

Πώς ξεκινάμε; Mε μία πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία πριν από την πρώτη μας συνεδρία. 

Διάρκεια συνεδρίας; 50-60 λεπτά για 1:1 συνεδρίες , 60-90 λεπτά για executive ή business coaching. 

Πότε; Δευτέρα με Παρασκευή, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα μας.

Πού; Δια ζώσης στο γραφείο μου, μέσω Skype ή Zoom.

Πολιτική ακύρωσης; 24 ώρες.

Επαγγελματική εκπαίδευση; Οργανωσιακή ψυχολόγος με μετεκπαίδευση στο HRM και ειδίκευση στο coaching.
Εξατομικευμένα προγράμματα coaching: Για κάθε πελάτη δημιουργούνται εξατομικευμένα προγράμματα παρέμβασης  ανάλογα με τις ανάγκες και το αίτημά του.

Εξειδίκευση αντικειμένου; Ναι!

Πολιτική Απορρήτου; Απαραίτητη προϋπόθεση.

Ποιοι είναι συνήθως οι πελάτες που επιλέγουν να κάνουν coaching;

Γενικά στο γραφείο συναντώ μία μίξη ανθρώπων. Παρόλα αυτά, το κοινό τους σημείο είναι ότι είναι επαγγελματίες ιδιαίτερα κινητοποιημένοι που παίρνουν την προσωπική, αλλά και επαγγελματική τους ανάπτυξη πολύ σοβαρά. Το start up, leadership ή το business coaching, συνήθως αφορά ανθρώπους σε θέσεις ευθύνης που ενδιαφέρονται να αναπτυχθούν ως επαγγελματίες, ανθρώπους με πολλαπλούς ρόλους στην καθημερινότητά τους που αναζητούν τρόπους όχι μόνο να τους εξελίξουν, αλλά και να τους φέρουν σε ισορροπία. Από την άλλη άνθρωποι με τους οποίους επεξεργαζόμαστε ζητήματα personal growth coaching, αφορούν άτομα που επιθυμούν να διαχειρίζονται αποτελεσματικότητα το άγχος τους, να βελτιώσουν τη σχέση με τον εαυτό τους, να εντοπίσουν τα "θέλω" τους και να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση και την πίστη τους στον εαυτό.

 


 

Με ποιους πελάτες δουλεύεις καλύτερα;
 

Σίγουρα οι πιο κινητοποιημένοι και αποφασιστικοί coachees είναι μία πιο εύκολη περίπτωση. Στη συνεργασία μου με έναν πελάτη θα δουλέψω πιο αποτελεσματικά με εκείνον που επιθυμεί πραγματικά  να αλλάξει ό,τι τον απασχολεί ή τον εμποδίζει, με εκείνον που ήρθε από δική του επιλογή και όχι απλά από παρακίνηση των γύρω του. Σημαντικό επίσης να τονίσουμε ότι η συνεργασία με έναν δυνητικό πελάτη θα είναι δύσκολο να λειτουργήσει και σε περιπτώσεις που το αντικείμενο επεξεργασίας ξεπερνά τα όρια της δικής μου εξειδίκευσης (π.χ. η ανάγκη επεξεργασίας ενός ζητήματος ψυχοσυναισθηματικής βάσης, όπως ένα παιδικό τραύμα, εξαρτήσεις ή μία διαταραχή).

 

Τι είδους προβλήματα «λύνεις»;
 

Μία πολύ συχνή ερώτηση. Αρχικά, είναι σημαντικό να πούμε ότι σαν coach δεν λύνω τα «προβλήματα» ενός πελάτη. Η λύση έρχεται από τον ίδιο κι αυτό γιατί η προσωποκεντρική προσέγγιση που ακολουθώ υποστηρίζει ότι εμείς οι ίδιοι είμαστε οι "ειδικοί" για τα θέματά μας, ενισχύοντας έτσι την αυτο-αποτελεσματικότητά μας. Σε ό,τι αφορά τώρα στα θέματα που επεξεργαζόμαστε σε μία coaching συνεργασία είναι πολλά, καθώς το coaching έχει μεγάλο εύρος στην εφαρμογή του: σχεδιασμός πλάνου ανάπτυξης μία νέας επιχειρηματικής ιδέας, ενίσχυση της αυτοπεποίθησης, αποτελεσματικότερη διαχείριση άγχους, βελτίωση και ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας, ανάπτυξη ή επαναπροσδιορισμός καριέρας, ανάπτυξη επαγγελματικών και διαπροσωπικών δεξιοτήτων, μείωση αναβλητικότητας, σχεδιασμός και υλοποίηση μίας μεγάλης προσωπικής ή επαγγελματικής αλλαγής, ισορροπία επαγγελματικής-προσωπικής ζωής, σχεδιασμός και πρακτική ηγετικών δεξιοτήτων και τακτικών, διαχείριση ομάδας, διεκδίκηση προαγωγής, ενίσχυση του εργασιακού performance, διαχείριση εργασιακού άγχους και ενίσχυση της εργασιακής ικανοποίησης, αλλαγή αντικειμένου εργασίας, εύρεση νέου νοήματος, επανασύνδεση με τις εταιρικές ή προσωπικές αξίες κτλ.


 

Ποια είναι τα βασικά οφέλη του coaching;

Αυτογνωσία, αυτοπεποίθηση, πληρότητα, ανάπτυξη δεξιοτήτων, αποτελέσματα. Το coaching αφορά τη θετική ενίσχυση των αποτελεσμάτων που ένα άτομο δημιουργεί, αλλά και την ισορροπία σε όλα αυτά που του ασκούν πίεση στην καθημερινότητά του. Με την υποστήριξη ενός coach, θα είστε σε θέση να αντιλαμβάνεστε πιο καθαρά τις καταστάσεις, τις σκέψεις και τα πράγματα, να παίρνετε καλύτερες αποφάσεις, να δράτε πιο αποφασιστικά, να διαχειρίζεστε το άγχος και να προχωράτε σε επιλογές που έχουν πραγματική ουσία για εσάς και τη ζωή σας, χωρίς να σας εμποδίζουν φόβοι, μη παραγωγικές σκέψεις ή η αναβλητικότητα. Τέλος, ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που θα αποκομίσετε από μία coaching συνεργασία είναι οι δεξιότητες στις οποίες θα εκπαιδευτείτε που θα σας βοηθήσουν στην πορεία της ζωής σας, όχι μόνο να εντοπίζετε τις δυσκολίες και τα εμπόδια, αλλά και να τα διαχειρίζεστε πιο αποτελεσματικά με σημείο αναφοράς το εσωτερικό δυναμικό σας.


 

Χρειάζομαι, όντως, έναν coach;
 

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση δεν είναι αν χρειάζεστε, αλλά αν θέλετε. Είτε είστε στην καλύτερη περίοδο της ζωής σας, είτε είστε σε μία κρίσιμη φάση προσωπικά ή επαγγελματικά, το να δουλέψετε με έναν coach πάντα θα σας βοηθά να ενισχύσετε τη σκέψη σας, την αυτοπεποίθησή σας,  την ενέργεια και την απόδοσή σας. Να ενεργοποιηθείτε απέναντι στις επαγγελματικές ή προσωπικές σας επιδιώξεις, να αντικαταστήσετε τις αρνητικές με θετικές σκέψεις, να μειώσετε το άγχος, την αναβλητικότητα και να διατηρείτε υγιείς σχέσεις με σωστή επικοινωνία, φέρνοντας, έτσι, θετικότερα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα στην προσωπική και επαγγελματική σας ζωή- πολύ πιο γρήγορα από το αν προσπαθούσατε μόνος!

 

 

Είναι αποτελεσματικό;
 

Ναι, το coaching λειτουργεί, όμως, όπως όλα έχει και αυτό τα όριά του. Το coaching δεν είναι πανάκεια – δυναμικό ναι, αλλά όχι η απάντηση σε όλα. Ποια είναι αυτά τα όρια, λοιπόν; Σίγουρα τα θέματα ψυχοσυναισθηματικής ή ψυχοπαθολογικής φύσης (κρίσεις πανικού, τραύματα, διαταραχές,  εξαρτήσεις). Στην περίπτωση αυτών, το coaching δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά, καθώς θα παρεμβαίνουν ανασταλτικά καθ' όλη τη διάρκεια της συνεργασίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, πρώτα προτείνεται η θεραπεία για να μπορέσει να λειτουργήσει το coaching στη συνέχεια. Στην περίπτωση που κάποιος βρίσκεται σε θεραπεία και θέλει να δουλέψει διαφορετικά ζητήματα σε μία coaching συνεργασία, μπορεί να λειτουργήσει - πάντα όμως, με τη σύμφωνη γνώμη του συναδέλφου που ήδη ο πελάτης βλέπει. Τέλος, ένα δομικό σημείο μίας coaching συνεργασίας, είναι το να την επιθυμεί και ο πελάτης. Σκοπός του coaching είναι να «ανασύρει» τις λύσεις από ένα «κινητοποιημένο μυαλό». Με ένα μυαλό που δεν θέλει να συνεργαστεί, το coaching δυστυχώς δεν θα είναι μπορεί να είναι αποτελεσματικό.

 

 

Αξίζει η επένδυση;
 

Σίγουρα, ναι! – με την υπόθεση, βέβαια, ότι εσείς και ο coach έχετε θέσει το αίτημα και τους στόχους πάνω στους οποίους θέλετε να δουλέψετε και είστε έτοιμος να καταβάλλετε προσπάθεια γι' αυτούς! Παρόλο που δεν το αντιλαμβανόμαστε πάντα, συνεχώς ξοδεύουμε χρόνο, χρήμα και προσπάθεια για την εξέλιξη και ανάπτυξή μας και έτσι συχνά υιοθετούμε στρατηγικές καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας, χωρίς -αρκετές φορές- να αφιερώνουμε ιδιαίτερη σκέψη ή προσοχή στο τι και πως κάνουμε ό,τι κάνουμε.
 

Μέσω του coaching θα συγκεντρώσετε αυτές τις επενδύσεις, αφού τις συνειδητοποιήσετε, θα τους δώσετε όνομα, θα τις αναλύσετε και θα τις συνδέσετε με τις υψηλότερες αξίες σας, ώστε να οδηγηθείτε στους στόχους σας πιο γρήγορα επιτυγχάνοντας την πιο αποτελεσματική εκδοχή τους. Θα συνειδητοποιήσετε έτσι, λοιπόν, πόσα εφόδια έχετε καταφέρει να συγκεντρώσει μέχρι τώρα στη ζωή σας και πως μπορείτε από σήμερα να τα χρησιμοποιείτε με τον πλέον συνειδητό τρόπο!

 

 

Θα χρειαστεί πολύς χρόνος μέχρι να δω τα πρώτα αποτελέσματα;
 

Όχι – αντιθέτως, σε μία coaching συνεργασία τα αποτελέσματα έρχονται αρκετά άμεσα. Και μία από τις μεγαλύτερες χαρές μου -για να μην πω η μεγαλύτερη- είναι να βλέπω πελάτες να έχουν αποτελέσματα πολύ πιο γρήγορα από ό,τι περίμεναν! Τα μεγαλύτερης διάρκειας coaching προγράμματα που έχω πραγματοποιήσει φτάνουν τις 13-15 εβδομάδες, κατά τη διάρκεια των οποίων επεξεργαζόμαστε αρκετά μεγάλους στόχους. Παρόλα αυτά, οι πελάτες βλέπουν αποτελέσματα καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεργασίας: από την αρχή, κατά τη διάρκεια και πολύ πιο μετά από τη λήξη της συνεργασίας μας!

 

 

Πώς θα διαλέξω τον σωστό για εμένα coach;
 

Η συνεργασία με έναν καλό coach κάνει τη διαδικασία εύκολη, υπάρχει διαφάνεια, εμπιστοσύνη ενώ σας κάνει να αισθάνεστε ασφαλής, θετικός και αισιόδοξος. Για να καταλάβετε αν νιώθετε έτσι, απλά αναρωτηθείτε: «Κυλάει ομαλά και φυσικά η συζήτησή μας», «αισθάνομαι ότι με ακούει;», «με προκαλεί ή με εμπνέει με κάποιον τρόπο, ώστε να θέλω να φτάσω τη βέλτιστη εκδοχή μου;». Αφού δώσετε τις απαντήσεις, εμπιστευτείτε το ένστικτό σας (που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι σωστό!), ρίξτε μία ματιά σε πιθανές κριτικές από άλλους πελάτες και σιγουρευτείτε ότι ο coach σας έχει επίσημη και αναγνωρισμένη εκπαίδευση και διαπιστευτήρια. Η κατάρτιση είναι σημαντική, αλλά και η χημεία είναι ένας παράγοντας ανάλογης σημασίας.

 Μπορούμε να μιλήσουμε πρώτα;

Φυσικά! Η πρώτη μας επικοινωνία πριν από κάποιο ραντεβού είναι πολύ σημαντικό βήμα και για τους δυο μας. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου τηλεφωνικά ή μέσω της φόρμας επικοινωνίας που θα βρείτε στην ιστοσελίδα μου.

 

Χρειάζεται να υπογράψω κάτι;

Ναι. Με την έναρξη της συνεργασίας μας και αφότου καθορίσουμε τους στόχους πάνω στους οποίους θα δουλέψουμε, θα σας δοθεί ένα ιδιωτικό συμφωνητικό παροχής υπηρεσιών coaching, στο οποίο απλά υπογραμμίζονται τόσο οι δικές μου, όσο και οι δικές σας δεσμεύσεις ώστε να υπάρχει διαφάνεια σχετικά με κάθε πληροφορία και πτυχή της συνεργασίας μας. Φυσικά αν υπάρχει οτιδήποτε που σας προβληματίζει στο συγκεκριμένο έγγραφο, δεν έχετε παρά να το επικοινωνήσετε μαζί μου και να το συζητήσουμε.

Τι χρειάζεται για την πρώτη συνεδρία;

Μετά την τηλεφωνική μας επικοινωνία, και εφόσον επιβεβαιώσουμε το ραντεβού μας, στο διάστημα που μεσολαβεί θα λάβετε ένα ερωτηματολόγιο το οποίο θα βοηθήσει τόσο εσάς να καταγράψετε τις πρώτες σας σκέψεις, όσο και εμένα να σχηματίσω μία πρώτη εικόνα και να έχω ένα πρώτο υλικό για να προετοιμαστώ. 

Τι γίνεται αν αλλάξω γνώμη στην πορεία;

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Είστε ελεύθερος να σταματήσετε τη συνεργασία, όποτε το επιθυμείτε με μία ενημέρωση τηλεφωνικά ή μέσω email. Σε ό,τι αφορά στο οικονομικό κομμάτι και το πως διευθετείται σε αυτές τις περιπτώσεις, θα βρείτε λεπτομέρειες στο ιδιωτικό μας συμφωνητικό.

 

Ποια είναι η πολιτική ακύρωσης;

 

24 ώρες. Αν υπάρχει ειδοποίηση ακύρωσης μέχρι και 24 ώρες νωρίτερα, δεν θα υπάρξει χρέωση. Στην περίπτωση που η ακύρωση γίνει σε λιγότερες από 24 ώρες, η χρέωση της συνεδρίας θα πραγματοποιηθεί κανονικά. 

Είσαι επαγγελματικά εκπαιδευμένη και εξειδικευμένη στο αντικείμενο;

Eίμαι Οργανωσιακή Ψυχολόγος, πτυχιούχος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης -μέλος του ISCP και της Εταιρείας Θετικής Ψυχολογίας- έχω μετεκπαιδευτεί στο HRM & Organizational Analysis στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Εvidence-based Coaching στο Athens Coaching Institute (διαπιστευμένο από τους AC & EMCC), ενώ έχω μία σχεδόν 10ετή εμπειρία στον χώρο του marketing σε θέσεις Manager, οι οποίες με έφεραν σε επαφή με εκατοντάδες επιχειρηματίες, τόσο μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όσο και πολυεθνικών. Παράλληλα κατέχω πιστοποιήσεις στο management & marketing (Eθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 2014), ενώ δεσμεύομαι να εξελίσσω τουλάχιστον ένα κομμάτι ανάμεσα στην προσωπική μου ανάπτυξη και την εκπαίδευσή μου, κάθε χρόνο.

Εποπτεύει κάποιος τη δουλειά σου;

Φυσικά! Από την αρχή της επαγγελματικής μου πορείας ως coach η εποπτεία είναι ένα κομμάτι αδιαπραγμάτευτο, ώστε να ελέγχεται η δουλειά και η προσέγγιση που ακολουθώ σε κάθε περίπτωση και να διασφαλίζω την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών μου. Η εποπτεία είναι μία διαδικασία που δεν συμβαίνει την ίδια στιγμή με τις συνεδρίες μας – ο επόπτης, δηλαδή δεν είναι παρών.

Μία συνεδρία coaching προστατεύεται από το απόρρητο εχεμύθειας;

Ό,τι ειπωθεί και συζητηθεί μέσα στη συνεδρία μας, είτε συνεργαστούμε είτε όχι, είναι 100% εμπιστευτικό, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα μοιραστώ το περιεχόμενο των συζητήσεων μας με κανέναν, συμπεριλαμβανομένης και της εποπτείας μου, ενώ ακολουθεί και τους κανονισμούς του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (GDPR),. Οι σημειώσεις οι οποίες κρατάω κατά τη διάρκεια της συνεδρίας βοηθούν εμένα στο να ανταποκριθώ καλύτερα στη συνεργασία μας, ενώ το «ιστορικό» των συναντήσεών μας βρίσκεται ασφαλές σε σημείο που έχω μόνο εγώ πρόσβαση.

Υπάρχει ή ακολουθείς κάποιον κώδικα δεοντολογίας και ηθικής;

Ναι. Ακολουθώ τον κώδικα δεοντολογίας του Association for Coaching (AC) τον οποίο μπορείς να βρεις εδώ.

Πώς μπορώ να ξέρω αν θα μου ταίριαζε το coaching χωρίς να το δοκιμάσω;

Υπάρχουν συγκεκριμένοι δείκτες coachability που θα μπορούσαν να μας δώσουν μία πρώτη μικρή γεύση του κατά πόσο κάποιος είναι "coachable" ή του ταιριάζει αυτή η παρέμβαση. Με ένα απλό test του οποίου τα αποτελέσματα θα λάβεις άμεσα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μπορείς να το μάθεις και εσύ! Απλά κάνε κλικ εδώ

Από την άλλη... ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθουμε αν κάτι μας ταιριάζει από τη δοκιμή;

πρώτη συνεδρία
bottom of page