Skip to main content
ΜΑΙΡΗ ΣΠΑΘΑΡΗ

Το δικό μου «γιατί»

Συχνά, σκεφτόμουν, λοιπόν:

Αν δυσκολεύεσαι να κάνεις καλή διαχείριση του χρόνου σου, μάλλον "δεν το έχεις".

Αν δεν τα καταφέρνεις ιδιαίτερα με την επικοινωνία σου με τους άλλους ανθρώπους, πιθανώς να μην τα καταφέρεις ποτέ.

Αν χάνεις ευκαιρίες, μάλλον δεν είσαι ικανός.

Έβλεπα την «αδυνατότητα» (όπως την ονόμασα) και όχι τη δυνατότητα, ή την πιθανότητα.

Ποια είμαι πέρα από την Coach

Μου αρέσει να εστιάζω στη λεπτομέρεια και να δίνω ένα άρτιο αποτέλεσμα.
Στοιχείο που στο παρελθόν με έφερε στα πρόθυρα του burn out για το οποίο σήμερα πια, έχω τα εργαλεία που χρειάζομαι τόσο για μένα, όσο και για τους coachees μου.
Λατρεύω τη φύση
Περίπατοι στα βουνά και βαθιές φιλοσοφικές συζητήσεις γύρω από τη φωτιά.
Είμαι 100% στον πυρήνα μου καλλιτέχνης.
Παίζω και γράφω μουσική, ζωγραφίζω και γράφω κείμενα για να εκφραστώ.
Είμαι dog training nerd.
Στο μυαλό μου είναι σαν να κάνω coaching στον σκύλο μου – ό,τι κι αν σημαίνει αυτό!
Χρησιμοποιώ αρκετά το χιούμορ μου.
Είναι σημαντικό για εμένα οι άνθρωποι που συναναστρέφομαι να νιώθουν άνετα κι οικεία.
Το μεγαλύτερο καύσιμο της ζωής μου είναι η αναζήτηση της γνώσης!
Είμαι από αυτούς τους γεμάτους «ιδιόρρυθμα» ερωτήματα ανθρώπους, που ερευνούν και διαβάζουν για οτιδήποτε – σχετικό ή φαινομενικά άσχετο.
Έχω αλλάξει πολλές θέσεις εργασίας πριν φτάσω στο σήμερα.
Κάτι που μου επιτρέπει να συναισθανθώ πολλές από τις δυσκολίες που κάποιος μπορεί να βιώνει εργασιακά.

Η επαγγελματική μου διαδρομή

Στόχος μου από πολύ νωρίς στην επαγγελματική μου πορεία ήταν να φέρνω, όσο το δυνατόν, θετικότερα αποτελέσματα στη δουλειά μου, με κοινό γνώμονα την επαγγελματική, αλλά και προσωπική μου εξέλιξη. Αυτή η ανάγκη της εξέλιξης και της προσωπικής ικανοποίησης με έφερε στο σήμερα.

Είμαι απόφοιτη του τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ κι από πολύ νωρίς αντιλήφθηκα ότι αυτό που με ελκύει περισσότερο είναι η εφαρμογή της επιστήμης αυτής σε εταιρικό περιβάλλον. Με ενδιέφερε από πολύ νωρίς η ιδέα να συμβάλω στη θετική αλλαγή μίας εταιρικής κουλτούρας, στη διατήρηση ισορροπιών μίας επιχείρησης και τη διασφάλιση υγιών σχέσεων σε όλα τα ιεραρχικά επίπεδα, πράγματα που η μετέπειτα επαγγελματική μου εμπειρία μου απέδειξε ότι λείπουν από το σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον.

Κι ενώ η συνειδητοποίηση για αυτό που πραγματικά θέλω να κάνω ήρθε σύντομα, η υλοποίηση έφτασε αρκετά χρόνια αργότερα, κάνοντας πρώτα μερικές στάσεις στους σταθμούς του marketing κι όχι μόνο.​

Ολοκληρώνοντας τη Σχολή μου, προχώρησα σε ετήσιο επιμορφωτικό σεμινάριο στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα του Human Resources Management & Organizational Analysis,. Παράλληλα παρακολούθησα ένα ετήσιο Marketing Course, το οποίο συνέβαλε στο να βρεθώ στην πρώτη μου θέση ως Junior Digital Account αρχικά, Digital Account Manager στη συνέχεια και inhouse Marketing Director έχοντας τη δική μου ομάδα στα τελευταία χρόνια της εργασιακής μου εμπειρίας  στο αντικείμενο.

Η εμπειρία μου σε αυτόν τον χώρο από το 2013 σε θέσεις ευθύνης, υπήρξε ένα παράθυρο «οπτικής» για εμένα, δίνοντας μου την ευκαιρία να παρατηρήσω από μέσα τις προκλήσεις ενός οργανωσιακού περιβάλλοντος. Προκλήσεις που αφορούν deadlines, μη αποτελεσματική διαχείριση ομάδας, ακατάλληλες επιλογές στελεχών σε θέσεις- κλειδιά, απαιτητικά projects που απαιτούσαν υψηλά επίπεδα συνεργασίας, διαχείρισης του εργασιακού άγχους, αλλά και ατομικής ευθύνης που περνούσε σαν “μπαλάκι” από το ένα στέλεχος, στο άλλο, ή από τον προϊστάμενο, στους υφιστάμενους με αποτέλεσμα τη σταδιακή υπονόμευση του ίδιου του έργου από την ομάδα ή τη διοίκηση.

Ωριμάζοντας στον χώρο και στον κάθε ρόλο που αναλάμβανα, συνειδητοποιούσα όλο και περισσότερο, τόσο μέσα από τη δική μου εμπειρία, όσο και μέσα από την εμπειρία των γύρω μου, πως αν έχεις εργαστεί σε ένα εταιρικό περιβάλλον, δεν γίνεται να μην έχεις συναντήσει κάτι από τα παραπάνω.

Τα χρόνια περνούσαν κι εγώ παρατηρούσα καθώς εξελισσόμουν, ότι τόσο οι σπουδές μου στο αντικείμενο της Ψυχολογίας, όσο και του HRM (Human Resources Management) σε συνδυασμό με την συστηματική διάδρασή μου με εταιρικούς πελάτες διαφορετικών αναγκών και μεγεθών, αποτέλεσαν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο αποτέλεσμα της εργασίας μου ως Manager. Η «σύνθεση» αυτή επιδρούσε θετικά όχι μόνο στη δημιουργικότητά μου, αλλά και στην καθοδήγηση κι υποστήριξη των πελατών, των συνεργατών μου, αλλά και της ομάδας μου μέσω του “coaching” που άτυπα παρείχα, χωρίς να το αντιλαμβάνομαι. Η συνειδητοποίηση αυτή, γρήγορα με έφερε μπροστά σε αποφάσεις για το επόμενο επαγγελματικό μου ταξίδι, για να καταλήξω στο σήμερα.

Ολοκλήρωσα την εκπαίδευσή μου στο Coaching αποκτώντας το Diploma in Evidence-Based Coaching από το Athens Coaching Institute (διαπιστευμένο από τους  AC και EMCC), και συνέχισα ολοκληρώνοντας την εκπαίδευσή μου στη Θετική Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία (CBT+, ΕΣΓΣ).

Σήμερα, ως Οργανωσιακή Ψυχολόγος με ειδίκευση στο coaching επαγγελματικής ανάπτυξης, είμαι μέλος του International Society for Coaching Psychology, της Ελληνικής Εταιρείας Θετικής Ψυχολογίας και του EMCC. Παρέχω coaching υπηρεσίες σε επιχειρήσεις κι οργανισμούς για θέματα διαχείρισης κι ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού με εξειδίκευση στην ανάπτυξη soft skills, στη διαχείριση επαγγελματικών κρίσεων και μεταβάσεων, στην ανάπτυξη ηγετικών προφίλ, στη διαχείριση άγχους και στην πρόληψη κι αντιμετώπιση της εργασιακής εξουθένωσης. Ενώ στέκομαι υποστηρικτικά δίπλα σε επιχειρηματίες κι ελεύθερους επαγγελματίας για ζητήματα διαχείρισης χρόνου και πελατών, άγχους, ισορροπίας προσωπικής κι επαγγελματικής ζωής κι επίτευξης των επιχειρηματικών τους στόχων.

Η προσέγγισή μου