Skip to main content
ΜΑΙΡΗ ΣΠΑΘΑΡΗ

Coaching

Το Coaching δεν αποτελεί μορφή καθοδήγησης και παρόλα τα κοινά τους σημεία δεν υποκαθιστά την ψυχοθεραπεία.

Σε ποιους απευθύνεται;

Σχεδιασμός επαγγελματικής πορείας.
Επίτευξη επαγγελματικών στόχων (π.χ. προαγωγή, αλλαγή αντικειμένου εργασίας, διεκδίκηση αύξησης ή προαγωγής, διαχείριση ομάδας)
Διαχείριση εργασιακού άγχους κ.α.
Επίτευξη προσωπικών στόχων (π.χ. μετακόμιση στο εξωτερικό)
Λήψη αποφάσεων κι επίλυση προβλημάτων
Ανάπτυξη πιο παραγωγικών τρόπων συμπεριφοράς
Ανάπτυξη πιο παραγωγικών τρόπων σκέψης κι ενίσχυση αυτοπεποίθησης
Καλλιέργεια κι ανάπτυξη δεξιοτήτων (π.χ. επικοινωνία, οργάνωση, διαχείριση χρόνου κι ανθρώπων, οριοθέτηση, παρουσίαση εαυτού)
Υπέρβαση εμποδίων
Ενίσχυση κινητοποίησης και μείωση αναβλητικότητας
Ενίσχυση προσαρμοστικότητας και ψυχικής ανθεκτικότητας (resilience)
Στην ψυχοθεραπεία απαντάμε στο «γιατί» (στόχος: ενδοσκόπηση και θεραπεία από το τραύμα), στο Coaching απαντάμε στο «πως» (στόχος: αλλαγή και ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων).

Η προσέγγισή μου

Συνδυάζοντας την Οργανωσιακή Ψυχολογία, τεχνικές της Θετικής Γνωσιακής-Συμπεριφορικής Θεραπείας (CBT+) και την Evidencebased Coaching προσέγγιση, προσεγγίζω κάθε coachee ή ομάδα συνθετικά κι ολιστικά – με βάση τις δικές τους ανάγκες, εμπόδια, επιθυμίες, και στόχους.

Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, για αυτό και κάθε coaching παρέμβαση που δημιουργείται, απαρτίζεται από διαφορετικά μοντέλα διαχείρισης, αφού κάθε περίπτωση είναι διαφορετική –ακριβώς όπως είμαστε κι εμείς.

Αυτό στο οποίο δίνω ιδιαίτερη βαρύτητα είναι το θετικό ψυχολογικό κεφάλαιο κάθε ανθρώπου που συνεργαζόμαστε, προκειμένου να επιτύχει τους στόχους του. Το θετικό ψυχολογικό του κεφάλαιο, αφορά το σύνολο των θετικών χαρακτηριστικών που τον ξεχωρίζουν και τον έχουν βοηθήσει είτε να επιτύχει, είτε να υπερβεί τα εμπόδια και τις δυσκολίες που έχει συναντήσει μέχρι σήμερα. Ενισχύοντας το εσωτερικό του κεφάλαιο, οδηγείται σε μία ενδυναμωμένη εκδοχή του εαυτού του, ώστε να είναι έτοιμος να υλοποιήσει το πλάνο βημάτων που συγκατασκευάζουμε στις συνεδρίες.

Το δεύτερο εξίσου πολύ σημαντικό στοιχείο της coaching συνεργασίας με έναν άνθρωπο, είναι να τον βοηθήσω να συνειδητοποιήσει (κι ίσως συχνά, να αποδεχτεί) ότι εκείνος είναι ο «ειδικός» για εκείνον κι όχι εγώ. Εκείνος έχει τον έλεγχο της ζωής, των επιλογών, των συναισθημάτων, των σκέψεων και της συμπεριφοράς του. Εστιάζοντας σε όλα όσα ελέγχει, αναλαμβάνοντας την ευθύνη του εαυτού του, θα καταφέρει να έρθει πιο κοντά στις αλλαγές που επιθυμεί.

Η προσέγγιση αυτή εφαρμόζεται τόσο σε ιδιώτες, όσο και σε στελέχη ή εταιρείες. Άλλωστε, εμείς είμαστε οι οργανισμοί και οι εταιρείες. Αλλάζουν οι οργανισμοί, επειδή αλλάζουμε εμείς. Κι αν θέλουμε να κάνουμε βελτιώσεις σε αυτές, θα πρέπει να ξεκινήσουμε πρώτα από τον εαυτό μας.