Δεν είναι εύκολο να δώσετε τον καλύτερό σας εαυτό στη δουλειά, ειδικά όταν οι προσπάθειές σας δεν αναγνωρίζονται και κυρίως σε μία περίοδο, όπως αυτή που διανύουμε, που οι περισσότεροι αισθάνονται ότι δίνουν πολύ περισσότερο από ό,τι συνήθως.
Σε πρόσφατη μελέτη της Workhuman αποκαλύφθηκε ότι 49% των συμμετεχόντων δεν είχαν λάβει ούτε ένα «ευχαριστώ» από τον manager ή τον εργοδότη τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας– ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό, δεν συμφωνείτε;
Αναλογιζόμενοι το παραπάνω νούμερο, δημιουργείται το ερώτημα: τί πρέπει να κάνει ένας εργαζόμενος για να διατηρήσει το κίνητρό του και την εργασιακή του ικανοποίηση σε υψηλά επίπεδα ώστε να μπορεί να αποδίδει αποτελεσματικά;
Γιατί χρειαζόμαστε την επιβράβευση;
Η Annie McKee στο βιβλίο της «Ηow to be happy at Work» γράφει ότι δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να αισθάνεσαι αόρατος στον χώρο εργασίας σου. Όλοι έχουμε την ανάγκη να αναγνωρίζονται οι προσπάθειές μας κι έτσι όταν αυτό δεν συμβαίνει- όταν οι συνάδελφοί μας δεν αναγνωρίζουν τη συνεισφορά μας- αισθανόμαστε στο περιθώριο, σαν να μην ανήκουμε στην ίδια ομάδα. Αυτό με τη σειρά του μας δημιουργεί αμφιβολίες τόσο για τον εαυτό μας, όσο και για την επαγγελματική μας εξέλιξη με σκέψεις που ανακυκλώνουμε καθημερινά και που ενδεχομένως να προκαλέσουν τελικά το αποτέλεσμα που φοβόμαστε.
Ευτυχώς, υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να γίνουν οι ενέργειές μας αντιληπτές με το κλειδί να βρίσκεται σε έναν πιο διπλωματικό τρόπο να παρουσιάσουμε τον εαυτό μας – χωρίς να φανεί ότι καυχιόμαστε για τα επιτεύγματά μας!
Τί έχετε δοκιμάσει;
Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα πάρετε απαντήσεις για ό,τι σας απασχολεί:
Πώς μπορώ να επισημάνω τα επιτεύγματά μου χωρίς να καυχηθώ για το έργο μου;
Σε ποιον πρέπει να μιλήσω όταν με υποτιμούν ως επαγγελματία; Αν η κατάσταση δεν αλλάξει, πόσο καιρό θα πρέπει να μείνω στον ίδιο επαγγελματικό χώρο;
1. Κοιτάξτε γύρω σας παραμένοντας ρεαλιστές
Είναι σίγουρο ότι αισθάνεστε την ανάγκη για περισσότερη επιβράβευση. Για αρχή καταγράψτε τι κάνατε (τα επιτεύγματά σας) και αξιολογήστε τα ρεαλιστικά. Ήταν κάτι πραγματικά αξιοσημείωτο; Οι προσπάθειες και τα αποτελέσματά σας που βρίσκονται σε σχέση με τους υπόλοιπους συναδέλφους σας;
Στη συνέχεια, αναρωτηθείτε αν τα συναισθήματά σας έχουν βάση. Υπάρχει η περίπτωση να σας εκτιμούν, αλλά να χρειάζεστε περισσότερο feedback. Σε μία συνθήκη όπως αυτή που βιώνουμε ή σε έναν εργασιακό χώρο που οι ρυθμοί είναι ιδιαίτερα υψηλοί, συχνά το feedback πέφτει σε χαμηλότερα στάδια συχνότητας και έκφρασης.
Δεν είστε σίγουροι; Ζητήστε μία δεύτερη γνώμη, από έναν συνάδελφο ή έναν μέντορα και συζητήστε κατά πόσο είναι ρεαλιστική αυτή η ανάγκη.
2. Επικοινωνήστε με τον Manager σας
Η βάση κάθε σχέσης είναι η επικοινωνία. Ενισχύοντας και εφαρμόζοντας αυτή τη διαπίστωση στην πράξη δεν χρειάζεστε τίποτα περισσότερο από το να διεκδικήσετε λίγο χρόνο με τον manager σας, ώστε να επικοινωνήσετε μία λίστα με όσα έχετε προσφέρει μέσω της εργασίας σας με στόχο να συζητήσετε την πρόοδό σας αλλά και τις προσδοκίες εκείνου από εσάς.
Έτσι, δεν επικοινωνείτε μόνο τα επιτεύγματά σας, αλλά του δείχνετε τη διάθεσή σας να εξελιχθείτε και παίρνετε τόσο το feedback που χρειάζεστε για όσα μέχρι τώρα έχετε καταφέρει, όσο και τις σκέψεις του για το τι αναμένει από εσάς από εδώ και στο εξής.
Τί παραπάνω έχετε, λοιπόν, πέρα από αναγνώριση; Νέους στόχους!
3. Δημιουργήστε περισσότερες ευκαιρίες έκθεσής σας
Η προβολή ή η έκθεση της δουλειάς σας ή των αποτελεσμάτων της ομάδας σας (αν διευθύνετε ένα τμήμα) δεν είναι έρμαιο των συνθηκών – συχνά, έχετε τη δυνατότητα να δημιουργήσετε κι εσείς τις ευκαιρίες να προβάλλετε εσάς ή τα άτομα που συνεργάζεστε.
Διεκδικήστε αυτή την ευκαιρία εφαρμόζοντας μερικά από τα παρακάτω:
· Συμμετέχετε περισσότερο στα meetings με ιδέες, διαπιστώσεις, συμπεράσματα, ερωτήσεις ή και προτάσεις.
· Προσφερθείτε να εκπροσωπήσετε την ομάδα σας σε εκδηλώσεις ή επιτροπές.
· Μην αφήνετε τις παρουσιάσεις ή τις εκθέσεις να βγαίνουν χωρίς να καταστήσετε σαφές ποιος τις δημιούργησε. Αν είναι η ομάδα σας, φροντίστε να αναφερθείτε στα ονόματα των ανθρώπων που συνέβαλαν σε αυτές, αν είστε εσείς προβάλλετε τον εαυτό σας χρησιμοποιώντας το «εγώ» πιο διπλωματικά εκφράζοντας στο πως «καταλήξατε» να κάνετε κάτι ή «πόσο ευγνώμων αισθάνεστε για τη συνεισφορά των… ή την υποστήριξη που είχατε».
Μην ξεχνάτε πως μέσα στα παραπάνω, δεν προβάλλεστε απλά, αλλά εκφράζετε και την αναγνώρισή σας σε άλλους συναδέλφους ή υφισταμένους – μία συνήθεια που από μελέτες έχει αναδειχθεί ως ιδιαίτερα αποτελεσματική στην υψηλότερη αποδοτικότητα των εργαζομένων, αφού ενισχύει την ικανοποίηση και το αίσθημα αυταξίας των τελευταίων!
4. Ενισχύστε το εσωτερικό σας κέντρο κινητοποίησης
Είναι τρομερά ανακουφιστικό και ικανοποιητικό να απολαμβάνετε την αναγνώριση, τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη των άλλων σχετικά με όσα κάνετε. Παρόλα αυτά, δεν μπορείτε πάντα να εξαρτάστε από εξωτερικούς παράγοντες, προκειμένου να αναγνωρίζετε όσα κάνετε καλά ή όπου είστε αποτελεσματικοί.
Ένα εσωτερικό κέντρο κινητοποίησης είναι πολύ δυνατότερο, ενώ μπορεί να διατηρήσει το αίσθημα της προσωπικής σας ικανοποίησης πολύ πιο σταθερό, από αυτό που προκαλεί η ανάγκη της εξωτερικής επικύρωσης.
Άσκηση:
Προσπαθήστε να αναγνωρίζετε συχνότερα τις μικρές ή μεγαλύτερες νίκες σας. Αφιερώστε λίγο χρόνο στο τέλος της εβδομάδας και καταγράψτε όλα τα επιτεύγματά σας. Τί πήγε καλά; Τί χρησιμοποιήσατε από το εσωτερικό σας δυναμικό (γνώσεις, θετικά στοιχεία, δεξιότητες) για να τα καταφέρετε; Πώς θα μπορούσατε να το ενισχύσετε από εδώ και πέρα;
Η αυτοπαρακίνηση είναι αυτό που διαχωρίζει τους επιτυχημένους επαγγελματίες από τους υπόλοιπους. Άλλωστε, πως περιμένετε να συνεχίσετε να εξελίσσεστε αν δεν πιστεύετε οι ίδιοι στον εαυτό σας;
5. Τί κάνω αν δεν λειτουργεί τίποτα από τα παραπάνω;
Αν εξετάζοντας όλα τα παραπάνω αισθάνεστε ότι έχετε δοκιμάσει τα πάντα, αλλά τίποτα δεν λειτουργεί, ίσως ήρθε η ώρα να σκεφτείτε το ενδεχόμενο να αποχωρήσετε από τον χώρο εργασίας που βρίσκεστε. Όλοι μένουμε σε δουλειές που δεν είναι τέλειες, ο καθένας για τους δικούς του λόγους (Mckee). Κάποιος μπορεί να παραμένει σε έναν εργασιακό χώρο γιατί βρίσκεται κοντά στο σπίτι του κι έτσι γλυτώνει τα μεταφορικά έξοδα που είναι ένα κέρδος σημαντικό για εκείνον. Σε μία άλλη περίπτωση μία γυναίκα μπορεί να μένει σε μία θέση εργασίας γιατί μόλις έχει βγει από την άδεια εγκυμοσύνης και προτιμά να εργάζεται 5-6ώρες την ημέρα, παρά να φύγει σε μία νέα θέση και να αναγκαστεί να επιστρέψει στο 8ωρο που την περίοδο αυτή δεν θα ήταν ιδανική επιλογή για εκείνη και την οικογένειά της.
Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, λοιπόν, ότι η επιλογή του επόμενου βήματος είναι καθαρά δική μας. Σημασία έχει να εστιάσουμε και να επαναπροσδιορίσουμε τι είναι σημαντικό για εμάς τη δεδομένη στιγμή. Αν η επαγγελματική μας εξέλιξη βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας χρειάζεται να αναρωτηθούμε:
Πώς με εξυπηρετεί να παραμένω σε έναν χώρο που δεν αναγνωρίζεται η αξία, οι ικανότητες και τα αποτελέσματα που φέρνω; Πώς θα με βοηθήσει να εξελιχθώ περαιτέρω;
Το επόμενο βήμα βρίσκεται στις απαντήσεις σας.