Skip to main content

Παρατηρώντας τις αξίες της δυτικής κοινωνίας, εύκολα κάποιος αντιλαμβάνεται πως η παραγωγικότητα βρίσκεται αρκετά υψηλά στην ιεραρχία των στοιχείων εκείνων που κάνουν έναν άνθρωπο άξιο επιβράβευσης και θαυμασμού.. Το πρόβλημα εντοπίζεται όταν οι άνθρωποι μπερδεύουμε τον εξαιρετικά πολυάσχολο άνθρωπο, με τον παραγωγικό.

Ενώ και οι δύο φαίνονται να δρομολογούν εργασίες, να αναλαμβάνουν έργα, ευθύνες και να διεκπεραιώνουν ό,τι χρειαστεί, η διαφορά τους γεννιέται σε δύο επίπεδα: στην ψυχολογία τους και στα αποτελέσματα που φέρνουν.

Παρόλο που και οι δύο είναι εξαιρετικά ενεργοποιημένοι, ο “απασχολημένος” παρά την έντονη προσπάθειά του δεν φέρνει τα αποτελέσματα που επιθυμεί. Τα αποτελέσματά του είναι εργασίες ή υποχρεώσεις που ολοκληρώνοντας, αλλά βρίσκονται πολύ μακριά από τις προτεραιότητες, τους στόχους, τις αξίες του. Αυτό έχει ως συνέπεια, τα πραγματικά σημαντικά για εκείνον να μένουν ανεπίλυτα κι εκκρεμή, γεγονός που του προκαλεί συναισθήματα άγχους, ανεπάρκειας, ματαίωσης και απώλειας ελέγχου.

Από την άλλη πλευρά, ένας άνθρωπος πραγματικά παραγωγικός καταβάλει λιγότερη προσπάθεια από τον προηγούμενο, ενώ χάρη στις πιο στοχευμένες επιλογές/αποφάσεις/συμπεριφορές του καταλήγει σε αποτελέσματα που έχουν ουσία για εκείνον, τον ρόλο του, την εργασία και τη ζωή του.

Πώς θα με βοηθήσει στη δουλειά και στη ζωή μου να είμαι περισσότερο παραγωγικός;

Η ανάγκη μας να είμαστε αποτελεσματικοί στην καριέρα και τη ζωή μας είναι ένα χαρακτηριστικό που μοιραζόμαστε όλοι μεταξύ μας. Μας κάνει να αισθανόμαστε χρήσιμοι, αρκετοί, άξιοι, σημαντικοί.

Η αίσθηση της αυταξίας και της αποτελεσματικότητας είναι το πρώτο επίπεδο των πλεονεκτημάτων του να είμαστε πιο παραγωγικοί. Μερικά από τα πιο σημαντικά οφέλη, όμως, στην ανάπτυξη αυτής της δεξιότητας βρίσκονται σε όσα μας προσφέρουν τα παραπάνω, όπως:

  • Καλύτερη ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής
  • Αυξημένη εργασιακή απόδοση (performance)
  • Πιο γρήγορη επίτευξη στόχων
  • Μειωμένο άγχος και stress στην καθημερινότητα
  • Ευθυγράμμιση με τις αξίες μας (προσωπικές κι επαγγελματικές)
  • Πιο εύκολη λήψη αποφάσεων
  • Περισσότερες πιθανότητες εξέλιξης στην εργασία
  • Ενίσχυση της προσωπικής και εργασιακής ικανοποίησης

6 Βήματα για να ενισχύσεις την παραγωγικότητά σου

  1. Συγκεντρωθείτε σε ένα πράγμα (τη φορά)

Μπορεί να υπάρχουν δεκάδες πράγματα που μπορείτε να κάνετε μέσα στην ημέρα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα κάνετε όλα – απλά επειδή “μπορείτε”!

  • Ποια είναι αυτά τα οποία θα έχουν πραγματική σημασία αν ολοκληρωθούν;
  • Ποια είναι αυτά τα οποία θα φέρουν αποτελέσματα και θα σας φέρουν πιο κοντά στον στόχο σας;Με αυτά ξεκινήστε!

Tip: Αν σας διευκολύνει, χωρίστε το κάθε ένα από αυτά σε μικρότερα κομμάτια και αφιερωθείτε αποκλειστικά στην ολοκλήρωσή τους.

2. Αποκτήστε έλεγχο της ατζέντας σας

Αφιερώστε μία ώρα το Σαββατοκύριακο και περάστε στην agenda σας όλα όσα έχετε προγραμματίσει για την εβδομάδα που έρχεται από meetings, τηλεφωνήματα, zoom calls μέχρι και διαλείμματα που θα θέλατε να κάνετε.

Έτσι, έχετε δύο πλεονεκτήματα: από τη μία οργανώνεστε, ενώ καταγράφοντας όλα όσα κάνετε θα μπορείτε πιο εύκολα να αντιληφθείτε που ξοδεύετε χρόνο ενώ δεν χρειάζεται!

3. Σκεφτείτε «σε μικρότερα βήματα»

Δείτε ρεαλιστικά την ημέρα σας και μάθετε να θέτετε μικρότερους, εφικτούς στόχουςκι όχι μεγάλους μη ρεαλιστικούς – ένα βήμα που δεν είναι όσο εύκολο ακούγεται, αλλά μην του επιτρέψετε να σας αποθαρρύνει.

Μπορείτε να κρατήσετε τα μεγαλύτερα tasks σας, αλλά χωρίστε τα σε μικρότερα, πιο εφικτάτμήματα τα οποία μπορείτε να δρομολογήσετε μέσα στην ημέρα σας, συνδυαστικά με άλλα «επείγοντα» ζητήματα που μπορεί να προκύψουν.

Μην ξεχνάτε άλλωστε, ότι είναι πολύ πιο ενθαρρυντικό και κινητοποιητικό να επιστρέψετε σπίτι μετά από ένα 8ωρο έχοντας ολοκληρώσει μία λίστα με τρία σημαντικά tasks, παρά να έχετε «περάσει» επιδερμικά 10 άλλες αρμοδιότητες, που τελικά δεν καταφέρατε να φέρετε εις πέρας ως το τέλος του ωραρίου σας.

4. Περιορίστε ή εξαφανίστε- στο δυνατό- τους περισπασμούς

Σας έχει συμβεί μία εργασία του δεκαλέπτου να την ολοκληρώσετε σε μία ώρα – ή το αντίστροφο; Οι περισπασμοί είναι ο εχθρός της παραγωγικότητας!

Περισπασμοί μπορεί να είναι το κινητό σας, τα social media και όλες οι ειδοποιήσεις που τα συνοδεύουν, μία συνάδελφος που σας ενοχλεί συστηματικάγια οτιδήποτε, το τηλέφωνο, ο θόρυβος του δρόμου που έρχεται από το ανοιχτό παράθυρο.

Είναι σημαντικό να αντιληφθείτε τους περισπασμούς του χώρου που εργάζεστε και να προσπαθήσετε να τους περιορίσετε για κάποια ώρα, ώστε να δουλέψετε πιο συγκεντρωμένοι. Φυσικά αυτό, δεν θα μπορεί να συμβεί για όλο το 8ωρο, αλλά σίγουρα μπορείτε να το διεκδικήσετε για τουλάχιστον 20-30 λεπτά κάποιες ώρες της ημέρας- αρκετά λεπτά για να βγάλετε σημαντική δουλειά!

5. Ορίστε το δικό σας σύστημα

Δημιουργήστε ένα δικό σας σύστημα το οποίο θα ακολουθείτε κάθε εβδομάδα και κάθε ημέρα. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει:

  • Προγραμματισμός της ημέρας από το πρωί
  • Έλεγχος και απαντήσεις σε emails συγκεκριμένες ώρες μέσα στο ωράριο
  • Προτεραιοποίηση με βάση την σπουδαιότητα, αλλά και τη διάρκεια ενός project
  • Επιλογή των εργασιών που επιθυμείτε οπωσδήποτε να έχετε ολοκληρώσει μέχρι το τέλος της ημέρας
  • Ορισμός συγκεκριμένων ωρών κατά τη διάρκεια των οποίων θα μειώνετε τους περισπασμούς (π.χ. απενεργοποίηση ήχου στο κινητό ή ενημέρωση των συναδέλφων να μην ενοχλήσουν για το επόμενο μισάωρο).
  • Ώρες διαλείμματος

Το περιεχόμενο του συστήματος είναι καθαρά δική σας επιλογή. Το πιο σημαντικό από όλα είναι να εξυπηρετεί εσάς και τις ανάγκεςσας και κυρίως να φροντίσετε να είστε συνεπής σε αυτό στο μεγαλύτερο ποσοστό της ημέρας ή της εβδομάδας.

Συνδυάστε τις επιλογές του δικού σας συστήματος με το 3ο βήμα (βλ. παραπάνω) και θέστε ως αρχή μικρά βήματα με τα οποία θα θέλατε να ξεκινήσετε. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η αλλαγή θέλει χρόνο και δεν είναι εφικτό να φτάσουμε από το 0 στο 100 εν μία νυκτί.

6. Μειώστε τα «πρέπει»

Όπως σε όλα στη ζωή μας, έτσι κι εδώ το πρέπει μόνο σας περιορίζει, δημιουργώντας μία αρνητική ενέργεια που σας απομακρύνει από τον στόχο σας να είστε περισσότερο παραγωγικός.

Πολλές φορές, όταν χανόμαστε μεταξύ λιστών με αρμοδιότητες που «πρέπει» να γίνουν, πελαγώνουμε κι αγχωνόμαστε για το ποια χρειάζεται να ξεκινήσουμε πρώτη, δεύτερη κι αν τελικά «πρέπει» να τις κάνουμε όλες ή τις μισές.

Την επόμενη φορά, αντί να αναρωτηθείτε αν «πρέπει» να κάνετε κάτι, αναρωτηθείτε:

Τί κερδίζω αν το ολοκληρώσω σήμερα και τί χάνω αν το αφήσω στην άκρη;

Αυτή η απλή ερώτηση μας δίνει συχνά την πληροφορία που χρειαζόμαστε για να πάρουμε την σωστή απόφαση για εμάς.

Αν βρίσκεσαι στο ταξίδι ενίσχυσης αυτής της δεξιότητας και δεν ξέρεις από που να ξεκινήσεις, το ebook Τime Management χωρίς Άγχος θα γίνει ο προσωπικός Coach Παραγωγικότητας με τεχνικές, ασκήσεις κι εργαλεία που σε καθοδηγεί βήμα βήμα μέχρι τον προορισμό σου, μέσα από τα παρακάτω ξεχωριστά κεφάλαια:

  1. Περιορισμός Περισπασμών
  2. Τελειομανία
  3. Αναβλητικότητα και διαχείριση Αρνητικών συναισθημάτων
  4. Οριοθέτηση εαυτού κι άλλων
  5. Διεκδικητικότητα
  6. Βαθιά Συγκέντρωση (Deep Focus and Flow State)
  7. Προγραμματισμός & Προτεραιοποίηση

Τα coaching προγράμματα παρέμβασης πραγματοποιούνται τόσο δια ζώσης, όσο και online, ενώ σχεδιάζονται εξατομικευμένα επάνω στις ανάγκες και το αίτημα του Coachee – είτε εκείνος αφορά ιδιώτη, ελεύθερο επαγγελματία ή στέλεχος επιχείρησης. Σε περίπτωση που έχετε απορίες μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ή τηλεφωνικά, διαφορετικά μπορείτε να επισκεφτείτε τις πιο συχνές ερωτήσεις για περισσότερες διευκρινήσεις.