Γιατί δεν πετυχαίνω στις συνεντεύξεις και πώς θα τα καταφέρω;

Όχι, δεν είναι επειδή απαντάτε λάθος τις "τυποποιημένες" ερωτήσεις.


Η περίοδος που κάποιος αναζητά εργασία είναι χωρίς αμφιβολία μία αρκετά στρεσογόνος φάση για το άτομο. Συνεντεύξεις, καθημερινή αναζήτηση αγγελιών, emails υπενθύμισης από το LinkedIn για νέες θέσεις, αναζήτηση "τυποποιημένων" απαντήσεων σε fixed ερωτήσεις στο διαδίκτυο όπως "γιατί να επιλέξουμε εσένα κι όχι κάποιον άλλο;", ανταγωνισμός, αδιάκοπη αποστολή βιογραφικών, αποτυχία.


Αποτυχία - μία λέξη, ένα κύμα απόγνωσης και αυτό- αμφισβήτησης και οι ερωτήσεις κατακλύζουν το μυαλό του υποψηφίου σαν τσουνάμι: φταίει η ανεργία, φταίει η καραντίνα ή μήπως φταίω εγώ και δεν τα κατάφερα πάλι;


Η απάντηση

Όπως σε όλα, έτσι και σε αυτό δεν διαφέρει το γεγονός ότι την απάντηση στο "τί φταίει" δεν θα τη βρείτε ούτε στο internet, ούτε σε βιβλία αυτοβοήθειας, ούτε σε φίλους ή τους αγαπημένους σας που όσο κι αν θέλουν να σας βοηθήσουν, δυστυχώς δεν μπορούν.


Η συνέντευξη είναι μία διαδικασία της οποίας η επιτυχία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που δεν αφορούν πάντα εσάς - αλλά ευτυχώς οι περισσότεροι είναι στο χέρι σας!


Παράγοντες επιτυχίας μίας συνέντευξης

  1. Personal Branding Πόσο καλά ξέρετε να "πουλάτε" τον εαυτό σας; Προσέξτε όμως, πουλάω τον εαυτό μου δεν σημαίνει ότι προσποιούμαι κάτι που δεν είμαι. Κάνω καλό personal branding σημαίνει ότι γνωρίζω ποιος/α είμαι και ξέρω να αναδεικνύω τα καλύτερα και δυνατότερά μου χαρακτηριστικά, ώστε να πείσω τον συνομιλητή μου για την καταλληλότητά μου στο αντικείμενο συζήτησης - αυτό προϋποθέτει να πιστεύω κι εγώ ότι είμαι κατάλληλος, αν δεν το πιστεύω είναι σχεδόν απίθανο να με "πουλήσω" αυθεντικά!

  2. Αντιστοιχία των skills/ γνώσεων/ δυνατοτήτων σας με τη θέση εργασίας Πόσο σίγουροι είστε ότι έχετε τα skills, τις γνώσεις και την εμπειρία για να ανταποκριθείτε σε αυτή τη θέση εργασίας; Eίτε ανταποκρίνεστε υπό, είτε υπέρ των προσδοκιών και των απαιτήσεων της θέσης, οι πιθανότητες μπορεί συχνά να μην είναι υπέρ σας.

  3. Προετοιμασία Μέσα από την εμπειρία μου τόσο ως coach, όσο κι ως συνεντευκτής για αρκετά χρόνια ως Manager, καταλήγω ότι η προετοιμασία για τον καθένα μπορεί να σημαίνει κάτι διαφορετικό. Για κάποιον είναι να "παπαγαλίσει" τις πιθανές ερωτό-απαντήσεις που μπορεί να συναντήσει στη συνέντευξη, για άλλον να διαβάσει τα πάντα για τη θέση εργασίας, για κάποιον τρίτο απλά να ντυθεί formal και να γνωρίζει σαν ποίημα ό,τι αναφέρει στο βιογραφικό του. Η σωστή προετοιμασία όμως, δεν είναι μόνο αυτά - αν και σαφέστατα παίζουν σημαντικό ρόλο στο αποτελέσματα, παρόλο που από μόνα τους δεν θα σταθούν με επιτυχία. Πέρα από τα παραπάνω, σωστή προετοιμασία σημαίνει να έχετε μία λίστα με ερωτήσεις που πραγματικά σας ενδιαφέρει να απαντηθούν, δείχνοντας, έτσι, στον συνομιλητή το αυθεντικό σας ενδιαφέρον για τη θέση εργασίας!

  4. Χημεία Ένα τόσο σημαντικό στοιχείο για κάθε επικοινωνία και σχέση μας, που ακόμη κι αν δεν μπορούμε να το δούμε ή να το αγγίξουμε, γνωρίζουμε όλοι πόσο καθοριστικό μπορεί να είναι για το αποτέλεσμα. Η χημεία αφορά την άνεση στη συζήτηση των μελών που απαρτίζουν τη συνέντευξη, την ενέργεια που υπάρχει και δημιουργείται καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Η χημεία τέλος, δεν αφορά μόνο εσάς και τον συνεντευκτής σας, αλλά κι εσάς και την εταιρεία - πράγμα που μας οδηγεί παρακάτω.

  5. Ευθυγράμμιση αξιών Ένα πράγμα που πολλοί ξεχνούν όταν βρίσκονται στην αρένα των συνεντεύξεων είναι οι αξίες - οι δικές τους αλλά και αυτές της εταιρείας στην οποία υποβάλλουν το βιογραφικό τους. Κάθε άνθρωπος πορεύεται στη ζωή του με ό,τι αυτός θεωρεί σημαντικό - το ίδιο ακριβώς κάνει και μία επιχείρηση. Πώς πιστεύετε ότι ένας άνθρωπος που αγαπά τη ρουτίνα και το προβλέψιμο, θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μίας εταιρείας που πρεσβεύει αξίες όπως αυτές της καινοτόμας σκέψης και της δημιουργικότητας; Κι αυτό, ενώ είναι κάτι που πολλοί συνεντευξιαζόμενοι δείχνουν να μην το υπολογίζουν στα "σημαντικά", οι εταιρείες από την άλλη φαίνεται να το λαμβάνουν πολύ πιο σοβαρά υπόψη συγκριτικά με άλλα βασικά στοιχεία όπως η εμπειρία, η γνώση ή η προϋπηρεσία στο αντικείμενο.

Δουλέψτε αποτελεσματικά

Ξέρω ότι κουραστήκατε και γνωρίζω ότι κάποιες ημέρες η κινητοποίησή σας μπορεί να είναι στο ναδίρ, είστε όμως σίγουροι ότι προσπαθείτε σωστά; Ότι δουλεύετε, τρέχετε και προετοιμάζεστε για κάθε νέα συνάντηση πηγαίνοντας στη σωστή κατεύθυνση - σε αυτή δηλαδή που θα σας οδηγήσει στην επιτυχία;


Αν η απάντησή σας στο παραπάνω ερώτημα είναι όχι ή έτσι νομίζω, τότε συνεχίστε να διαβάζετε.

Ακολουθήστε τα βήματα