top of page

Γιατί δεν πετυχαίνω στις συνεντεύξεις και πώς θα τα καταφέρω;

Όχι, δεν είναι επειδή απαντάτε λάθος τις "τυποποιημένες" ερωτήσεις.


Η περίοδος που κάποιος αναζητά εργασία είναι χωρίς αμφιβολία μία αρκετά στρεσογόνος φάση για το άτομο. Συνεντεύξεις, καθημερινή αναζήτηση αγγελιών, emails υπενθύμισης από το LinkedIn για νέες θέσεις, αναζήτηση "τυποποιημένων" απαντήσεων σε fixed ερωτήσεις στο διαδίκτυο όπως "γιατί να επιλέξουμε εσένα κι όχι κάποιον άλλο;", ανταγωνισμός, αδιάκοπη αποστολή βιογραφικών, αποτυχία.


Αποτυχία - μία λέξη, ένα κύμα απόγνωσης και αυτό- αμφισβήτησης και οι ερωτήσεις κατακλύζουν το μυαλό του υποψηφίου σαν τσουνάμι: φταίει η ανεργία, φταίει η καραντίνα ή μήπως φταίω εγώ και δεν τα κατάφερα πάλι;


Η απάντηση

Όπως σε όλα, έτσι και σε αυτό δεν διαφέρει το γεγονός ότι την απάντηση στο "τί φταίει" δεν θα τη βρείτε ούτε στο internet, ούτε σε βιβλία αυτοβοήθειας, ούτε σε φίλους ή τους αγαπημένους σας που όσο κι αν θέλουν να σας βοηθήσουν, δυστυχώς δεν μπορούν.


Η συνέντευξη είναι μία διαδικασία της οποίας η επιτυχία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που δεν αφορούν πάντα εσάς - αλλά ευτυχώς οι περισσότεροι είναι στο χέρι σας!


Παράγοντες επιτυχίας μίας συνέντευξης

  1. Personal Branding Πόσο καλά ξέρετε να "πουλάτε" τον εαυτό σας; Προσέξτε όμως, πουλάω τον εαυτό μου δεν σημαίνει ότι προσποιούμαι κάτι που δεν είμαι. Κάνω καλό personal branding σημαίνει ότι γνωρίζω ποιος/α είμαι και ξέρω να αναδεικνύω τα καλύτερα και δυνατότερά μου χαρακτηριστικά, ώστε να πείσω τον συνομιλητή μου για την καταλληλότητά μου στο αντικείμενο συζήτησης - αυτό προϋποθέτει να πιστεύω κι εγώ ότι είμαι κατάλληλος, αν δεν το πιστεύω είναι σχεδόν απίθανο να με "πουλήσω" αυθεντικά!

  2. Αντιστοιχία των skills/ γνώσεων/ δυνατοτήτων σας με τη θέση εργασίας Πόσο σίγουροι είστε ότι έχετε τα skills, τις γνώσεις και την εμπειρία για να ανταποκριθείτε σε αυτή τη θέση εργασίας; Eίτε ανταποκρίνεστε υπό, είτε υπέρ των προσδοκιών και των απαιτήσεων της θέσης, οι πιθανότητες μπορεί συχνά να μην είναι υπέρ σας.

  3. Προετοιμασία Μέσα από την εμπειρία μου τόσο ως coach, όσο κι ως συνεντευκτής για αρκετά χρόνια ως Manager, καταλήγω ότι η προετοιμασία για τον καθένα μπορεί να σημαίνει κάτι διαφορετικό. Για κάποιον είναι να "παπαγαλίσει" τις πιθανές ερωτό-απαντήσεις που μπορεί να συναντήσει στη συνέντευξη, για άλλον να διαβάσει τα πάντα για τη θέση εργασίας, για κάποιον τρίτο απλά να ντυθεί formal και να γνωρίζει σαν ποίημα ό,τι αναφέρει στο βιογραφικό του. Η σωστή προετοιμασία όμως, δεν είναι μόνο αυτά - αν και σαφέστατα παίζουν σημαντικό ρόλο στο αποτελέσματα, παρόλο που από μόνα τους δεν θα σταθούν με επιτυχία. Πέρα από τα παραπάνω, σωστή προετοιμασία σημαίνει να έχετε μία λίστα με ερωτήσεις που πραγματικά σας ενδιαφέρει να απαντηθούν, δείχνοντας, έτσι, στον συνομιλητή το αυθεντικό σας ενδιαφέρον για τη θέση εργασίας!

  4. Χημεία Ένα τόσο σημαντικό στοιχείο για κάθε επικοινωνία και σχέση μας, που ακόμη κι αν δεν μπορούμε να το δούμε ή να το αγγίξουμε, γνωρίζουμε όλοι πόσο καθοριστικό μπορεί να είναι για το αποτέλεσμα. Η χημεία αφορά την άνεση στη συζήτηση των μελών που απαρτίζουν τη συνέντευξη, την ενέργεια που υπάρχει και δημιουργείται καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Η χημεία τέλος, δεν αφορά μόνο εσάς και τον συνεντευκτής σας, αλλά κι εσάς και την εταιρεία - πράγμα που μας οδηγεί παρακάτω.

  5. Ευθυγράμμιση αξιών Ένα πράγμα που πολλοί ξεχνούν όταν βρίσκονται στην αρένα των συνεντεύξεων είναι οι αξίες - οι δικές τους αλλά και αυτές της εταιρείας στην οποία υποβάλλουν το βιογραφικό τους. Κάθε άνθρωπος πορεύεται στη ζωή του με ό,τι αυτός θεωρεί σημαντικό - το ίδιο ακριβώς κάνει και μία επιχείρηση. Πώς πιστεύετε ότι ένας άνθρωπος που αγαπά τη ρουτίνα και το προβλέψιμο, θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μίας εταιρείας που πρεσβεύει αξίες όπως αυτές της καινοτόμας σκέψης και της δημιουργικότητας; Κι αυτό, ενώ είναι κάτι που πολλοί συνεντευξιαζόμενοι δείχνουν να μην το υπολογίζουν στα "σημαντικά", οι εταιρείες από την άλλη φαίνεται να το λαμβάνουν πολύ πιο σοβαρά υπόψη συγκριτικά με άλλα βασικά στοιχεία όπως η εμπειρία, η γνώση ή η προϋπηρεσία στο αντικείμενο.

Δουλέψτε αποτελεσματικά

Ξέρω ότι κουραστήκατε και γνωρίζω ότι κάποιες ημέρες η κινητοποίησή σας μπορεί να είναι στο ναδίρ, είστε όμως σίγουροι ότι προσπαθείτε σωστά; Ότι δουλεύετε, τρέχετε και προετοιμάζεστε για κάθε νέα συνάντηση πηγαίνοντας στη σωστή κατεύθυνση - σε αυτή δηλαδή που θα σας οδηγήσει στην επιτυχία;


Αν η απάντησή σας στο παραπάνω ερώτημα είναι όχι ή έτσι νομίζω, τότε συνεχίστε να διαβάζετε.

Ακολουθήστε τα βήματα

Απαντήστε στα γιατί σας


Γιατί θέλετε πραγματικά να επενδύσετε το 75% της κάθε ημέρας σας σε αυτή τη θέση, την οποία αυτή τη στιγμή υποβάλλετε αίτηση; Η πρώτη απάντηση μπορεί να είναι γιατί θέλετε να φύγετε από όπου βρίσκεστε ήδη, ή γιατί χρειάζεστε χρήματα, ή επειδή αυτή τη στιγμή θα πηγαίνατε να εργαστείτε σε οποιαδήποτε θέση εργασίας προέκυπτε. Λοιπόν, αυτές οι απαντήσεις δεν θα σας βοηθήσουν σε μία συνέντευξη - άλλωστε το γνωρίζετε- και πιστέψτε με δεν είναι οι πραγματικοί λόγοι για τους οποίους υποβάλλετε το βιογραφικό σας. Ψάξτε βαθιά μέσα σας και απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις:

  • Πώς φαντάζεστε μία ημέρα σε αυτή τη δουλειά;

  • Τί σας αρέσει να κάνετε ή τί κάνετε και περνάει ο χρόνος χωρίς να το καταλάβετε;

  • Πώς θα αλλάξει η καθημερινότητα ή ακόμη κι η ζωή σας αν ξεκινήσετε να εργάζεστε εκεί;

  • Ποιος/α θα είστε σε αυτή τη νέα θέση εργασίας;

Προετοιμαστείτε επαρκώς για τις συνεντεύξεις Μόλις πληροφορηθήκατε την ημέρα και την ώρα της νέας σας συνέντευξης. Ξεκινήστε με την παρακάτω λίστα:

  • Φροντίστε να διασφαλίσετε - στο ρεαλιστικά δυνατό- ότι εκείνη την ημέρα θα είστε συνεπής στο ραντεβού σας, οργανώνοντας τα πάντα από νωρίς.

  • Επιλέξτε τα ρούχα που θέλετε να φορέσετε και πιστεύετε ότι ταιριάζουν στο προφίλ της εταιρείας.

  • Διαβάστε την περιγραφή θέσης εργασίας, ώστε να είστε ενημερωμένοι για ό,τι προκύψει και σημειώστε τυχόν απορίες ή ερωτήσεις που θα θέλατε να κάνετε σχετικά.

  • Ενημερωθείτε για την εταιρεία - την ιστορία της, την εξέλιξή της, το όραμα και τον σκοπό της αλλά και τις αξίες της. Σημειώστε στοιχεία που βλέπετε να υπάρχουν κοινά με εσάς και φροντίστε να εκμεταλλευτείτε τη συζήτηση για να τα φέρετε στο φως.

  • Κάντε μία mini περιεκτική προφορική σύνοψη των βασικότερων σημείων του βιογραφικού σας και προετοιμαστείτε για ερωτήσεις που μπορεί να το αφορούν όπως: γιατί έφυγες από την προηγούμενη θέση εργασίας ή βλέπω πως το προηγούμενο αντικείμενό σου δεν έχει άμεση σχέση με το δικό μας- τί σε έκανε να αιτηθείς;

Σκεφτείτε τι δείχνουν στον συνομιλητή σας αυτά που εκφράζετε ή δείχνετε


Ξέρετε τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά από την απέναντι όχθη. Πολλές φορές χανόμαστε μέσα στην υποκειμενικότητα της εμπειρίας μας και ξεχνάμε να μας αξιολογήσουμε ως ουδέτερος εξωτερικός παρατηρητής. Αναρωτηθείτε:

  • Τί μπορεί να υποθέσει κάποιος που δεν με ξέρει από την συνολική στάση μου;

  • Πώς έδειξα τον ενθουσιασμό μου για τη θέση εργασίας;

  • Αν με έπαιρνα εγώ συνέντευξη τί θα συμπέρανα από τις απαντήσεις που έδωσα;

  • Αν ήμουν εγώ ο συνεντευκτής σε αυτή την επιχείρηση, τί θα ήθελα να μάθω ή να δω σε έναν υποψήφιο;

  • Τί μπορεί να του άρεσε και τί να μην ήταν το δυνατό μου σημείο στη συνάντησή μας;


Ανακαλύψτε τα όπλα σας


Όλοι έχουμε όπλα και ειδικά σε μία τέτοια αρένα, όπως αυτή των συνεντεύξεων είναι ύψιστης σημασίας να γνωρίζουμε ποια είναι αυτά και κυρίως πως να τα χρησιμοποιήσουμε! Η απάντηση σε αυτό βρίσκεται στη φάση της προετοιμασίας, εκεί όπου θα χρειαστεί να αναστοχαστείτε και να καταγράψετε όσα σας κάνουν καλύτερο, δυνατότερο, ευφυή ή όποιο άλλο χαρακτηριστικό σας ξεχωρίζει.


Απαντήστε στα εξής:

  • Τί απολαμβάνατε πραγματικά να κάνετε στις προηγούμενες θέσεις εργασίας σας ή αν δεν έχετε εργαστεί ποτέ, αναρωτηθείτε ποιες δραστηριότητες σας αρέσουν;

  • Ποια θετικά στοιχεία ή δεξιότητες εκφράζατε μέσω των παραπάνω (π.χ. οργανωτικότητα, προτεραιοποίηση, επικοινωνία, εύρεση λύσεων, προνοητικότητα, προδραστικότητα, δημιουργικότητα κτλ.);

  • Καταγράψτε μερικές επαγγελματικές (ή προσωπικές/εκπαιδευτικές για όποιον δεν έχει εργαστεί ξανά) σας επιτυχίες και σημειώστε ποια από τα παραπάνω θετικά στοιχεία ή δεξιότητες επιστρατεύσατε για να τα καταφέρετε.

  • Ποιες συμπεριφορές σας σάς οδηγούν συνήθως στην επιτυχία;

  • Πώς θα μπορούσατε αυτή τη λίστα με όλο το θετικό σας δυναμικό να το χρησιμοποιήσετε στη νέα θέση εργασίας;

Μόλις αποκτήσατε ένα μέσο προώθησης του εαυτού σας!


Εντοπίστε - Αξιολογήστε - Αλλάξτε


Τίποτα από τα παραπάνω δεν θα έχει σημασία αν δεν αυτό-παρατηρηθείτε και δεν φροντίσετε να αλλάξετε και να βελτιώσετε ό,τι δεν σας βοηθά στον στόχο σας να πετύχετε στη συνέντευξη. Για να το καταφέρετε αυτό ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα μετά από κάθε συνέντευξη:

  1. Επιλέξτε ένα σημειωματάριο που θα το χρησιμοποιείτε μόνο για αυτόν τον σκοπό.

  2. Σημειώστε ημερομηνία, αντικείμενο εργασίας και διάρκεια συνέντευξης.

  3. Καταγράψτε όλα όσα θεωρείτε ότι κάνατε αποτελεσματικά - κάθε θετικό στοιχείο σας που χρησιμοποιήσατε (λεκτικό ή εξω-λεκτικό), αν ανταποκρινόσασταν στη θέση εργασίας, και αξιολογήστε τα παραπάνω ένα-ένα (χημεία, προετοιμασία, personal branding κτλ.) γράφοντας όλα όσα κάνατε καλά.

  4. Στον αντίποδα, σημειώστε όλα όσα δεν πήγαν καλά τόσο από αυτά που αφορούν εσάς, όσο και το περιβάλλον της συνέντευξης. Εστιάστε όμως περισσότερο σε εσάς και καταγράψτε κάποιες συμπεριφορές, απαντήσεις ή κάποια στάση σας που θεωρείτε ότι χρειάζεται βελτίωση.

  5. Τέλος, κάντε μία λίστα με ό,τι χρειάζεται να διορθώσετε από πλευράς σας για να αντισταθμίσετε τα αρνητικά σας. Αυτό μπορεί να είναι να δοκιμάσετε κάτι καινούριο, να μειώσετε ή να εξαλείψετε μία συμπεριφορά ή ακόμα και να χρησιμοποιήσετε κάποιο θετικό σας στοιχείο ενισχυτικά.

  6. Δοκιμάστε τη λίστα σας στην επόμενη συνέντευξή σας και ακολουθήστε την ίδια διαδικασία αυτό- αξιολόγησης αφότου ολοκληρωθεί, έτσι ώστε να μην αυτό-σαμποτάρεστε ξανά και ξανά!

Μην ξεχνάτε πως... η επίγνωση, προηγείται της αλλαγής!

_________________________________ Τα coaching προγράμματα παρέμβασης πραγματοποιούνται τόσο δια ζώσης, όσο και online - αν έχετε περισσότερες απορίες μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ή τηλεφωνικά, διαφορετικά μπορείτε να επισκεφτείτε τις πιο συχνές ερωτήσεις που μου κάνουν για περισσότερες διευκρινήσεις.

897 views
bottom of page